Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Tips για Νέους Χρήστες Φακών Επαφής

Jan 31, 2017 1:00:53 PM

Οι φακοί επαφής αποτέλεσαν μια πραγματική επανάσταση στο χώρο των οπτικών. Διορθώνουν την όραση δίχως να επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνισή μας – κάποιες φορές μάλιστα τη βελτιώνουν κιόλας!

Ωστόσο, οι φακοί επαφής δεν είναι παιχνίδι. Επειδή έρχονται σε απευθείας επαφή με τα μάτια μας απαιτούν υπευθυνότητα και προσοχή στο χειρισμό και την εφαρμογή τους. Αν μάθετε εξαρχής να τους χρησιμοποιείτε σωστά, θα απολαμβάνετε τα οφέλη τους με απόλυτη ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα.

Αν είστε νέος στον κόσμο των φακών επαφής, εδώ θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε και να εφαρμόζετε για την ασφαλή και αποτελεσματική τους χρήση και φροντίδα.

Εφαρμόζοντάς τους Φακούς – Κάθε Αρχή & Δύσκολη!

Είναι αλήθεια πως μπορεί να σας φανεί κάπως δύσκολη η εφαρμογή των φακών επαφής την πρώτη φορά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε: αυτό συμβαίνει περισσότερο γιατί αισθάνεστε μια ανασφάλεια να πλησιάζετε τα δάχτυλά σας τόσο κοντά στο μάτι σας. Σε λίγες μέρες θα το συνηθίσετε και θα δείτε πως στην πραγματικότητα η εφαρμογή τους είναι πολύ ευκολότερη από όσο ίσως φαίνεται στην αρχή.

Να τι πρέπει να κάνετε:

 • Να ξεκινάτε πάντοτε με το ίδιο μάτι, είτε όταν εφαρμόζετε είτε όταν αφαιρείτε τους φακούς επαφής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν χρησιμοποιείτε φακούς διαφορετικού βαθμού σε κάθε μάτι, καθώς έτσι δεν θα υπάρχει πιθανότητα να τους μπερδέψετε.
 • Ζητήστε τη βοήθεια ενός ατόμου που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό φακούς επαφής. Καλό θα ήταν, επίσης, να ζητήσετε μια σύντομη επίδειξη κι από τον εφαρμοστή (κατασκευαστή των φακών) σας.

Αποκτήστε Καλές Συνήθειες…

 • Είναι σημαντικό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα να κάνετε ένα γρήγορο αυτοέλεγχο στα μάτια σας, ρωτώντας:
  • Τι αίσθηση αφήνουν οι φακοί επαφής στα μάτια μου;
  • Είναι η όρασή μου καλή;
 • Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας προτού τοποθετήσετε ή αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας. Στη συνέχεια, να τα σκουπίζετε με πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια ή, ακόμη καλύτερα με χειροπετσέτα μιας χρήσης.
 • Μην τρίβετε τα μάτια σας, καθώς μπορεί να αγγίξετε τα μάτια σας δίχως να το καταλάβετε, μεταφέροντας ακαθαρσίες ή λιπαρότητα από τα δάχτυλά σας στα μάτια σας, ή μετακινώντας τους φακούς σας.
 • Οι κανόνες υγιεινής θα πρέπει να ακολουθούνται απαρέγκλιτα: να καθαρίζετε, να απολυμαίνετε και να αποθηκεύετε τους φακούς και τη θήκη της σύμφωνα με τις οδηγίες που τους συνοδεύουν.Μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό βρύσης για τον καθαρισμό και την αποθήκευσή τους.
 • Κρατάτε σημειώσεις και αντικαθιστάτε τους φακούς επαφής σε αρμονία με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας. Μη χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής για μεγαλύτερο διάστημα από το προβλεπόμενο από τον κατασκευαστή.

Πώς θα Καταλάβετε αν Εφαρμόστηκαν Σωστά

Όταν οι φακοί επαφής έχον εφαρμόσει σωστά, πολύ απλά δεν θα τους αισθάνεστε. Εξετάστε τα παρακάτω:

 1. Έχει εφαρμοστεί στο μάτι η σωστή πλευρά του φακού; Να θυμάστε πως δεν είναι και οι δύο πλευρές του φακού σχεδιασμένες να εφαρμόζουν στο μάτι – συνεπώς, αν ο φακός σας αφήνει μια άσχημη αίσθηση, είναι πολύ πιθανό να έχετε εφαρμόσει τη λάθος πλευρά. Για να διακρίνετε ποια είναι η σωστή πλευρά, τοποθετήστε το φακό στην άκρη του δακτύλου σας και κρατήστε τον στο φως: αν οι άκρες του απλώνουν προς τα έξω, το εσωτερικό έχει γυρίσει προς τα έξω και θα φορέσετε λάθος πλευρά. Αντίθετα, αν οι άκρες ανεβαίνουν ψηλά και δεν ανοίγουν προς το πλάι, τότε έχετε τη σωστή πλευρά στο εσωτερικό του φακού.
 2. Αν εντοπίσετε κάποιο ξένο σώμα σε οποιαδήποτε επιφάνεια του φακού (βλεφαρίδα, υπόλειμμα καλλυντικού κτλ.), αφαιρέστε το ως εξής: με καθαρά, στεγνά χέρια, σύρετε ελαφρά το φακό από το κέντρο του ματιού σας και μετακινήστε τον απαλά ξανά πίσω στο κέντρο, πιέζοντας το δάχτυλό σας στο πάνω και το κάτω βλέφαρο.
 3. Αν παρατηρήσετε ότι ο φακός έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα (σκίσιμο, κόψιμο κτλ.) θα πρέπει να τον αντικαταστήσετε άμεσα. Τέτοιου είδους φορές μπορεί να προκαλέσουν μικρούς τραυματισμούς, μολύνσεις ή ερεθισμούς.

Ξηρότητα

Αρκετοί χρήστες φακών επαφής νιώθουν μια ξηρότητα στα μάτια τους όταν βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό, καπνό, σκόνη ή όταν εργάζονται πολλή ώρα μπροστά σε οθόνες. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εξής:

 • Χρησιμοποιείστε σταγόνες ενυδάτωσης ώστε να διατηρείτε σταθερό το επίπεδο υγρασίας στα μάτια σας.
 • Να πίνετε αρκετό νερό ώστε και οι οφθαλμικοί σας ιστοί να παραμένουν καλά ενυδατωμένοι εσωτερικά.
 • Να βλεφαρίζετε συχνά για να διατηρείτε ένα στρώμα υγρασίας στην επιφάνεια του ματιού, ειδικά αν εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά από οθόνες ή όταν παρακολουθείτε τηλεόραση.
 • Αν το πρόβλημα επιμένει, προτιμήστε φακούς επαφής που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τη διατήρηση της υγρασίας στο μάτι.


Ίσως ακούγονται κάπως δύσκολα όλα αυτά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Γρήγορα οι κινήσεις αυτές θα αυτοματοποιηθούν και θα τις κάνετε ασυνείδητα, με σιγουριά και ασφάλεια. Το παν είναι να ξεκινήσετε σωστά. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.