Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Εξακριβώστε αν Πάσχετε από Μυωπία – Αστιγματισμό – Αχρωματοψία!

Aug 24, 2016 8:51:00 PM

Eye Test

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, προφανώς κάτι αισθάνεστε πως δεν πάει καλά με τα μάτια σας τον τελευταίο καιρό. Ίσως αναρωτιέστε μήπως η μυωπία έχει ήδη χτυπήσει και τη δική σας πόρτα. Ή μήπως είναι κάτι άλλο; Αστιγματισμός; Αχρωματοψία;

Μολονότι πάντοτε ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε αν πάσχετε από κάποια οφθαλμική πάθηση και ποια μπορεί να είναι αυτή είναι να επισκεφτείτε έναν έγκριτο οφθαλμίατρο, ίσως τα παρακάτω τεστ να μπορέσουν να σας βοηθήσουν να βρείτε τον ... ένοχο! Απλά ακολουθείστε τις παρακάτω απλές οδηγίες και μην αγχώνεστε. Ακόμη κι αν υπάρχει κάποιο προβληματάκι, είναι σίγουρο πως αντιμετωπίζεται.

1. Ας Ξεκινήσουμε με τη Μυωπία
Ας ξεκινήσουμε με την πλέον συνηθισμένη οφθαλμική πάθηση, τη γνωστή σε όλους μας μυωπία. Το παρακάτω διάγραμμα, γνωστό ως διάγραμμα «Snellen» είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αποκαλύπτει στον παρατηρητή πόσο οξεία και αποτελεσματική είναι η όρασή του για μακρινές αποστάσεις και κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας.

Για να είναι το τεστ όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό, διευθετήστε να γίνει σε έναν καλά αλλά φυσιολογικά φωτιζόμενο χώρο. Πάρτε το διάγραμμα σε ηλεκτρονική μορφή και προβάλετέ το στην οθόνη του υπολογιστή σας ή εκτυπώστε το σε ένα Α4 και στη συνέχεια αναρτήστε το σε μια απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων. Έπειτα επιχειρήστε να αναγνώσετε όλα τα γράμματα με τη σειρά. Δοκιμάστε έπειτα να κάνετε το ίδιο μόνο με το ένα σας μάτι ανοιχτό. Στη συνέχεια, κλείστε το ένα μάτι και αρχίστε να διαβάζετε από το άλλο. Η κατώτατη γραμμή που μπορείτε να διαβάσετε αντιπροσωπεύει την οπτική σας οξύτητα.

Eye Test

2. Ας περάσουμε στον αστιγματισμό.
Ο αστιγματισμός είναι μια αρκετά συνηθισμένη οφθαλμική δυσλειτουργία. Βασικά ο αστιγματισμός περιγράφει μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο κερατοειδής δεν χαρακτηρίζεται από πλήρη συμμετρία. Ο κερατοειδής είναι κυκλικός όταν είναι πλήρως λειτουργικός. Στον αστιγματισμό, ωστόσο, στις άκρες του χάνει τη σωστή του κλίση και γίνεται ελαφρά πεπλατυσμένος. Το αποτέλεσμα αυτής της ασυμμετρίας είναι μια κάπως θολή όραση που παράγει ενίοτε διαστρεβλωμένα είδωλα, είτε μακριά είτε κοντά.

Το ακόλουθο διάγραμμα θα σας βοηθήσει άμεσα να διαπιστώσετε κατά πόσον αυτό που παρενοχλεί την όρασή σας τελευταία είναι όντως κάποιος βαθμός αστιγματισμού. Το διάγραμμα έχει σχεδιαστεί από την Γαλλικών Συμφερόντων Εταιρεία Κατασκευής Οπτικών Προϊόντων Essilor.

Η μέθοδος είναι απλή. Προβάλλετε το διάγραμμα σε μια οθόνη σε πλήρη έκταση ή εκτυπώστε το σε Α4. Στη συνέχεια τοποθετήστε την εικόνα 1 μέτρο μακριά σας στο ύψος των ματιών σας, σκεπάστε το μάτι σας με το ένα χέρι εστιάστε το βλέμμα σας στο διάγραμμα. Μετά επαναλάβετε τη διαδικασία και με το άλλο μάτι.

Eye Test

Αν παρατηρείτε πως κάποιες από τις γραμμές είναι πιο γκριζωπές ενώ άλλες πιο μαύρες, τα νέα δεν είναι καλά: μάλλον πάσχετε από αστιγματισμό.

3. Και ας τελειώσουμε με την αχρωματοψία.
Σχεδιασμένο ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, το ακόλουθο τεστ δεν μπορεί μόνο να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε αν πάσχετε από κάποια μορφή αχρωματοψίας, αλλά και να προσδιορίσετε και από ποια ακριβώς μορφή αχρωματοψίας.

Μπορείτε να διακρίνετε τις εκάστοτε αποχρώσεις; Όπως και στα προηγούμενα τεστ, είτε προβάλλετε τις εικόνες σε οθόνη είτε εκτυπώστε τες, εννοείται σε έγχρωμο εκτυπωτή.

Ι

Eye Test

Στην πρώτη αυτή περίπτωση, μια πλήρως λειτουργική όραση θα διακρίνει τα νούμερα 4 και 2. Ένα άτομο που πάσχει από αχρωματοψία στην ερυθρή απόχρωση θα διακρίνει μόνο το 2, ενώ στο πράσινο θα διακρίνει μόνο το 4.

ΙΙ

Eye Test

Στο δεύτερο αυτό εικονίδιο, μια φυσιολογική όραση δεν θα δυσκολευόταν να διακρίνει τα ψηφία 7 και 3. Κάποιος, όμως, που πάσχει από αχρωματοψία δεν θα είναι σε θέση να παρατηρήσει κανένα από τα δύο ψηφία.

ΙΙΙ

Eye Test

Ένα άτομο με κανονική όραση δεν θα δυσκολευόταν σε αυτό το 3ο εικονίδιο να δει τα ψηφία 7 και 4. Αντίθετα, κάποιος που πάσχει από δυσχρωματοψία – δηλαδή από δυσκολία στη διάκριση αποχρώσεων ερυθρού και πράσινου θα διακρίνει τα ψηφία 2 και 1, ενώ κάποιος που πάσχει από κλασική αχρωματοψία δεν θα έβλεπε κανένα απολύτως ψηφίο.

IV

 

Eye Test

Στο 4ο αυτό εικονίδιο, ένα άτομο με κανονική όραση θα διέκρινε τα ψηφία 2 και 6. Αν, αντίθετα, πάσχει από αχρωματοψία στην απόχρωση του ερυθρού θα διακρίνει μόνο το 6. Αν πάλι το πρόβλημα έγκειται στην απόχρωση του πράσινου θα διακρίνει μόνο το ψηφίο 2.

V

Eye Test

Όσοι έχουν φυσιολογική όραση αλλά και αχρωματοψία δεν θα δυσκολευτούν να δουν σε αυτό το εικονίδιο τα ψηφία 1 και 2.


Τέλος, δοκιμάστε να εστιάσετε το βλέμμα σας ακολουθώντας την πορεία των γραμμών στα παρακάτω εικονίδια. Αν τα καταφέρνετε δίχως ιδιαίτερη δυσκολία, τότε δεν έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα.  

Eye Test

Eye Test

Eye Test

Eye Test

Eye Test

Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των παραπάνω τεστ, είναι καλό να θυμάστε πως ο καλύτερος τρόπος να εξακριβώσετε αν πάσχετε όντως από κάποια από αυτές τις οφθαλμικές παθήσεις και από ποια είναι να επισκεφτείτε έναν έγκριτο οφθαλμίατρο.