Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Επιπεφυκίτιδα

Sep 7, 2016 11:29:00 AM

 

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;

Girl's eye


Επιπεφυκίτιδα ονομάζεται ένα είδος φλεγμονής που πλήττει τον επιπεφυκότα, μια λεπτή μεμβράνη που σκεπάζει τα εσωτερικά τοιχώματα των βλεφάρων και του βολβού.


Η επιπεφυκίτιδα χαρακτηρίζεται από έντονη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, που προκαλεί υπερβολική αιμάτωση του ματιού, ερυθρότητα και οίδημα.

Σε πόσα είδη διακρίνεται;


Η επιπεφυκίτιδα, με βάση τη διάρκεια και την ένταση της φλεγμονής, μπορεί να διακριθεί σε
• χρόνια (μεγαλύτερης διάρκειας αλλά μικρότερης, συνήθως, έντασης)·
• οξεία (μικρότερης διάρκειας, αλλά μεγαλύτερης, συνήθως, έντασης).

Βάσει της έκτασης της φλεγμονής, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι είτε
• απλή, κατά την οποία πλήττεται μόνο ο επιπεφυκώς,
• είτε κερατοεπιπεφυκίτιδα, κατά την οποία πλήττεται και ο κερατοειδής.

Βάσει του αιτίου που προκαλεί την επιπεφυκίτιδα, η πάθηση μπορεί να διακριθεί σε

• ιογενή, που προκαλείται από κάποιον ιό που σε γενικές γραμμές θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει. Συνεπώς, η μόνη αντιμετώπιση που μπορεί να υπάρχει είναι αντισυμπτωματική, στοχεύοντας αποκλειστικά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας·
• μικροβιακή, οι οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξειδικευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται με συνταγή γιατρού·
• αλλεργική, που γενικά αντιμετωπίζεται με δροσερά επιθέματα και αντιαλλεργικά σκευάσματα.


Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να πλήξει τον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Ωστόσο, ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες για διάφορους λόγους:


• νηπιαγωγοί,
• παιδιά σχολικής ηλικίας,
• σπουδαστές και φοιτητές,
• δάσκαλοι
• και νοσηλευτές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας


Προφανώς τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έντονη ερυθρότητα, οίδημα ποικίλου βαθμού, παραγωγή δακρύων πλούσιων σε λιπαρά κατάλοιπα, ήπιο πόνο και ευερεθιστότητα.

Δεν είναι εύκολο να διακριθεί ο τύπος της επιπεφυκίτιδας με βάση τα συμπτώματα, καθώς όλοι οι τύποι παράγουν παρόμοια. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλες οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, όπως οφθαλμικές μολύνσεις, η ξηροφθαλμία και η βλεφαρίτιδα.

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να αποβεί πραγματικά εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, προκαλώντας για παράδειγμα την εμφάνιση κερατοειδικού έλκους, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε απώλεια της όρασης. Για το λόγο αυτό είναι καλό να μην παίρνετε στα ελαφρά μια επίμονη επιπεφυκίτιδα, αλλά να ζητάτε πάντοτε τη συμβουλή και την καθοδήγηση ενός έγκριτου οφθαλμιάτρου.

Οι φακοί επαφής πάντοτε επιβαρύνουν την κατάσταση σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας οποιασδήποτε μορφής, συνεπώς είναι καλό, ωσότου αποθεραπευτείτε να φοράτε μόνο γυαλιά οράσεως.

Θεραπευτική αντιμετώπιση


Όπως ήδη προαναφέραμε τα είδη της επιπεφυκίτιδας μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά αίτια και βάσει αυτών καθορίζεται και ο τρόπος της αντιμετώπισής της. Εκτός από τα εκάστοτε φαρμακευτικά σκευάσματα, για τα οποία ο πλέον αρμόδιος είναι ο οφθαλμίατρός σας, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις εξής εισηγήσεις:


• στην ιογενή επιπεφυκίτιδα, κατά την οποία, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ιός θα κάνει το πέρασμά του όπως και να έχει αυτό που μπορεί να σας ανακουφίσει είναι τα κρύα επιθέματα με καθαρό νερό. Να προσέξετε να μην δώσετε σε άλλον το πανί που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς η συγκεκριμένη μορφή επιπεφυκίτιδας είναι άκρως κολλητική·
• στη βακτηριακή, και πάλι οι κομπρέσες θα βοηθήσουν, αλλά δίχως φαρμακευτικό σκεύασμα η φλεγμονή δεν θα υποχωρήσει εύκολα·
• στην αλλεργική, βοηθούν τα κλασικά αντιαλλεργικά σκευάσματα. Το συγκεκριμένο τύπο επιπεφυκίτιδας μπορείτε να τον προλάβετε προτού εμφανιστεί με συγκεκριμένα σκευάσματα.

Πρόληψη κατά της επιπεφυκίτιδας

Eye


Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά γύρω από την επιπεφυκίτιδα, είναι καλό να αναφέρουμε ορισμένους απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε ευθύς εξαρχής την εμφάνισή της. Ακολουθούν 10 εισηγήσεις με τις οποίες μπορείτε να μειώσετε αισθητά την πιθανότητα να εμφανίσετε κάποια μορφή επιπεφυκίτιδας.

1. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ από κοινού με άλλους προσωπικά αντικείμενα όπως πανιά προσώπου, πετσέτες χειρός, ή μαντήλια.
2. Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και αποφύγετε την κακή συνήθεια του να τρίβετε ή να ακουμπάτε τα μάτια σας.
3. Ποτέ των ποτών, ούτε κατά διάνοια, μην μοιράζεστε τους φακούς επαφής σας ή άλλα οπτικά είδη με άλλα άτομα, ακόμη και με κοντινούς συγγενείς.
4. Να πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά όταν δαπανάτε χρόνο σε σχολικά συγκροτήματα ή σε άλλους δημόσιους χώρους.
5. Να έχετε μαζί σας σε κάποιο κατάλληλο απολυμαντικό χεριών και να το χρησιμοποιείτε συχνά. Καλό είναι να έχετε μαζί σας πάντοτε και στο αυτοκίνητό σας και στο χώρο εργασίας σας.
6. Να καθαρίζετε συχνά επιφάνειες από είδη υγιεινής, πόμολα και χερούλια και συσκευές τηλεφώνων, πληκτρολόγια και ποντίκια υπολογιστή, ειδικά αν τα χρησιμοποιούν και άλλα άτομα.
7. Αν ξέρετε πως υποφέρετε συχνά από εποχιακές αλλεργίες, ζητήστε από το γιατρό σας να σας κατευθύνει για το τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα προτού εμφανιστούν.
8. Αν φοράτε φακούς επαφής, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη φροντίδα και την αντικατάστασή τους και να χρησιμοποιείτε διαλύματα φακών επαφής ή να προτιμάτε φακούς ημερήσιας αντικατάστασης.
9. Όταν κολυμπάτε να φοράτε γυαλιά κολύμβησης για να προστατεύεστε από βακτήρια και από άλλους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν οφθαλμικές φλεγμονές.
10. Προτού κάνετε ντους, να βγάζετε τους φακούς επαφής σας για να αποφύγετε τον εγκλωβισμό βακτηρίων ανάμεσα στους φακούς και στα μάτια σας.