Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Ο Σωστός Τρόπος Καθαρισμού Φακών Επαφής

Nov 16, 2016 9:44:00 AM

Πώς να Καθαρίζετε Σωστά τους Φακούς Επαφής σας

Η διατήρηση καλής υγιεινής αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες στην προσπάθειά σας να προστατέψετε τα μάτια σας από μολύνσεις και άλλα πιθανά προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των ματιών σας. καθώς και, μακροπρόθεσμα, αυτή καθαυτή την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια της όρασής σας.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε καθώς καθαρίζετε τους φακούς επαφής σας, και τους λόγους στους οποίους βασίζεται η κάθε συμβουλή.

Για να καθαρίσετε σωστά τους φακούς επαφής σας:

  • Φροντίστε να καθαρίζετε πολύ καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό προτού αγγίξετε τους φακούς επαφής σας.

Η χρήση, μάλιστα, ειδικού αντιβακτηριδιακού σαπουνιού είναι ακόμη καλύτερη, όπου φυσικά και όποτε είναι αυτό δυνατό, και στη συνέχεια βεβαιωθείτε πως έχετε στεγνώσει πολύ καλά τα χέρια σας με πετσέτα που δεν είναι από λινό ύφασμα. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ σαπούνια που περιέχουν λάδι ή οποιοδήποτε είδος λοσιόν, καθώς συχνά θολώνουν ή λερώνουν την επιφάνεια των φακών επαφής.

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ νερό βρύσης ή ακόμη και αποστειρωμένο νερό, σάλιο, αλατούχο διάλυμα ή σταγόνες υγρού ενυδάτωσης. Κανένα από αυτά τα υγρά δεν είναι σε θέση να απολυμάνει και να καθαρίσει σωστά τους φακούς επαφής σας.

  • Φροντίστε να τρίψετε ελαφρά τους φακούς επαφής σας με τις άκρες των δακτύλων σας αφότου τους βυθίσετε στο υγρό καθαρισμού φακών επαφής και στη συνέχεια ξεπλύνετέ τους με νέο υγρό.

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η τεχνική καθαρισμού φακών που περιλαμβάνει τρίψιμο και ξέπλυμα με νέο υγρό είναι ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού για τους φακούς επαφής σας, ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού – ειδικά διαλύματα που φέρουν την ένδειξη «δεν απαιτείται τρίψιμο». Κατά τη διάρκεια του τριψίματος χρειάζεται προσοχή ώστε να μην ακουμπούν οι άκρες των νυχιών σας τους φακούς, καθώς, εκτός του ότι μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές στην επιφάνεια του φακού, συνήθως φέρουν πάνω τους άφθονα μικρόβια και βρωμιά.

  • Ξεπλύνετε καλά τις θήκες των φακών επαφής επαφής σας με νέο, καθαρό διάλυμα καθαρισμού, και αφήστε τους αναποδογυρισμένους, ώστε να μην κατακαθίσει σκόνη στο εσωτερικό τους, και ανοιχτούς ώστε να στεγνώσουν.

Μην καθαρίζετε τις θήκες με νερό, καθώς ενδέχεται να περιέχει βρωμιά ή παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, μην αφήνετε τη θήκη σας κοντά στην τουαλέτα ή σε υγρά σημεία, καθώς θα μπορούσε να προσβληθεί από μούχλα ή από συσσωματώσεις μικροβίων.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε καθαρούς τους φακούς επαφής σας:

  • Μη μεταγγίζετε το υγρό καθαρισμού των φακών επαφής σας σε μικρότερα δοχεία όταν ταξιδεύετε ή σε περίπτωση που θέλετε να το αποθηκεύσετε, καθώς είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η απολυμαντική του ικανότητα ή και μπορεί να μολυνθεί.  
  • Φροντίστε το μπουκάλι του υγρού καθαρισμού φακών επαφής να είναι καλά κλεισμένο και καλό είναι να αποφεύγετε την επαφή με επιφάνειες ή διάφορα άλλα αντικείμενα ενώ το χρησιμοποιείτε.  
  • Να θυμάστε να αντικαθιστάτε τη θήκη των φακών επαφής σας τουλάχιστον κάθε 3 μήνες.  
  • Μη φοράτε ποτέ τους φακούς επαφής σας για περισσότερο από 30 ημέρες αφότου τους ανοίξατε για πρώτη φορά.  
  • Να αποφεύγετε, ενώ φοράτε φακούς επαφής, την έκθεση τους προσώπου σας σε καπνό ή σε άλλους αέριους ρύπους, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια σας και κάποιου είδους μόλυνση.

Να Ακολουθείτε Πάντοτε τις Σχετικές Οδηγίες

Οι φακοί επαφής σας συνοδεύονται από σχετικές οδηγίες χρήσης, όπως επίσης και η θήκη των φακών επαφής σας και το διάλυμα καθαρισμού το οποίο χρησιμοποιείτε. Οι οδηγίες αυτές, όπως και οι κατευθύνσεις του οπτικού σας, είναι σχεδιασμένες να σας παράσχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και προστασία. Συνεπώς, αποτελεί ένδειξη σύνεσης το να ακολουθείτε πάντοτε και πιστά αυτές τις οδηγίες.

Τέλος, ο οπτικός σας είναι ο σύμμαχός σας στη προσπάθειά σας να διατηρήσετε την όραση και τα μάτια σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Να μιλάτε ανοιχτά μαζί του και να τον επισκέπτεστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ώστε να βεβαιώνεστε πως οι φακοί που χρησιμοποιείτε και το υγρό καθαρισμού τους είναι αυτό που πραγματικά ταιριάζει στην περίπτωσή σας.

Καμία σκέψη σε αυτό το άρθρο δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή, ούτε είναι σχεδιασμένο να υποκαταστήσει ή να αντικαταστήσει τις συμβουλές και τις οδηγίες του γιατρού σας. Γιαπεραιτέρωοδηγίες, παρακαλούμεεπισκεφτείτεένανειδικό.