Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Συμβουλές για Όσους Φορούν Φακούς Επαφής

Oct 12, 2016 10:42:44 AM

 

Μια ερώτηση που κάνουν όλοι όσοι αρχίζουν να φορούν φακούς επαφής είναι η εξής: πως καταλαβαίνουμε αν ο φακός έχει γυρίσει ανάποδα; 

Η διαφορά είναι μικρή αλλά ρίχνοντας μια ματιά στην πάνω εικόνα μπορείτε να τη διακρίνετε: ο φακός, όταν είναι γυρισμένος σωστά, μοιάζει με μπολ, όχι με πιάτο σούπας.

Ένας άλλος τρόπος είναι να στηρίξετε το φακό στην άκρη του δακτύλου σας και να το κοιτάξετε από πάνω: αν το κέντρο είναι πιο σκούρο, τότε είναι γυρισμένο σωστά. Κάποιοι φακοί πάλι έχουν μια ένδειξη στην άκρη για να βοηθήσουν το χρήστη: αν τη διαβάζετε σωστά, τότε ο φακός είναι σωστά γυρισμένος.

Φορώντας τους Φακούς Επαφής σας

Πλύνετε καλά τα χέρια σας αποφεύγοντας αρωματισμένα ή ελαιώδη σαπούνια που αφήνουν στην επιφάνεια του φακού υπολείμματα, καθώς και προϊόντα με λανολίνη και ενυδατικές λοσιόν. Για να μην βάζετε το φακό σε λάθος μάτι, αναπτύξτε τη συνήθεια να ξεκινάτε πάντοτε με το ίδιο μάτι.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές:

 • Ανακινήστε ελαφρά τη θήκη ώστε να αποκολληθούν οι φακοί από τα τοιχώματα της θήκης· έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εκδορών κατά την προσπάθειά σας να τους βγάλετε από τη θήκη.
 • Βάλτε απαλά το φακό στην παλάμη σας και ξεπλύνετέ τον ξανά με διάλυμα.
 • Βάλτε το φακό στην άκρη του δείκτη σας, που πρέπει να είναι στεγνός.
 • Με τα δάχτυλα του άλλου χεριού κρατήστε ανοιχτά τα βλέφαρά σας.
 • Τοποθετήστε το φακό ενόσω κοιτάτε πάνω ή μπροστά ή στη λευκή περιοχή δίπλα στον κερατοειδή.
 • Κλείστε απαλά το μάτι σας, κινείστε το κυκλικά και στη συνέχεια ανοιγοκλείστε το απαλά.
 • Κοιτάξτε στον καθρέφτη για να βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι σωστά τοποθετημένος.
 • Φροντίστε να φοράτε πάντοτε τους φακούς σας προτού βάλετε σκιά στο μάτι, μάσκαρα ή eyeliner.

 

Αφαιρώντας τους Φακούς Επαφής σας

Αν χρησιμοποιείτε μαλακούς φακούς επαφής, κοιτάξτε ψηλά ή στο πλάι ενώ ταυτόχρονα κρατάτε ανοιχτά τα βλέφαρά σας. Με το δάχτυλό μεταφέρετε το φακό στο λευκό τμήμα του ματιού. Από εκεί, πιάστε τον απαλά με το δείχτη και τον αντίχειρά σας και βγάλτε τον από το μάτι σας.

Μέχρι να μάθετε να τον αφαιρείτε με άνεση, είναι καλό να κρατάτε τα νύχια σας κομμένα για να μην τραυματίσετε το μάτι σας.

Οι σκληροί φακοί επαφής αφαιρούνται κρατώντας ανοιχτή την παλάμη σας, σκύβοντας και ανοίγοντας μετά το μάτι σας διάπλατα. Τραβώντας ελαφρά το δέρμα μεταξύ του πάνω και του κάτω βλεφάρου προς το αυτί σας ανοιγοκλείστε τα μάτια σας. Ο φακός θα πέσει μόνος του. 

Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησαν και ειδικές συσκευές για την αφαίρεση φακών επαφής. 

Φακοί Επαφής και Υπεριώδης Ακτινοβολία

Έρευνες έχουν συσχετίσει την υπεριώδη ακτινοβολία με το σχηματισμό καταρράκτη καθώς και με τη φωτοκερατίτιδα. Για το λόγο αυτό ορισμένοι φακοί επαφής διαθέτουν ένα ειδικό στοιχείο που αναχαιτίζει την υπεριώδη ακτινοβολία. Να θυμάστε, ωστόσο, πως αυτοί οι φακοί δεν αντικαθιστούν τα γυαλιά ηλίου.

 

Από την άλλη, αυτού του είδους οι φακοί επαφής προστατεύουν το λευκό τμήμα του ματιού στο οποίο έχουν σχηματιστεί πτερύγια ή άλλες συσσωματώσεις. Τα γυαλιά ηλίου των οποίων ο φακός φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία καλύπτει πολύ καλύτερα το μάτι. Συνεπώς οι φακοί επαφής αυτού του τύπου είναι σχεδιασμένοι να συμπληρώνουν τη χρήση των γυαλιών ηλίου, όχι να την υποκαθιστούν.

 

Μέικ απ και Φακοί Επαφής

 • Φορέστε τους φακούς επαφής σας προτού βάλετε μέικ απ. Να πλένετε πάντοτε καλά τα χέρια ώστε να μη μεταφερθούν στην επιφάνεια των φακών οποιουδήποτε είδους καλλυντικά.
 • Να χρησιμοποιείτε μόνο μη αλλεργιογόνο μέικ απ.
 • Να προτιμάτε κρέμες που έχουν ως βάση το νερό και όχι έλαια, καθώς προκαλούν πολύ λιγότερους ερεθισμούς.
 • Αν προτιμάτε την πούδρα, κρατήστε τα μάτια σας κλειστά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και αφαιρέστε την περιττή πούδρα προτού ανοίξετε τα μάτια σας.
 • Μη  βάζετε ποτέ eyeliner ανάμεσα στη βλεφαρίδα και στο μάτι σας, παρά μόνο στο τμήμα των βλεφάρων που είναι μακριά από το μάτι.
 • Για να αφαιρέσετε το μέικ απ, πλύνετε πρώτα και στεγνώστε καλά τα χέρια σας με χειροπετσέτα μιας χρήσης. Μετά αφαιρέστε τους φακούς σας προσεκτικά. Στη συνέχεια αφαιρέστε το μέικ απ.
 • Να αντικαθιστάτε συχνά το μέικ απ σας - τουλάχιστον κάθε 3 μήνες, καθώς βακτήρια έχουν την τάση να συγκεντρώνονται στο μέικ απ και μπορεί στη συνέχεια εύκολα να καταλήξουν το μάτι σας, προκαλώντας κάποια μόλυνση. Μπορείτε να καταλάβετε αν χρειάζεται να το πετάξετε αν αναδίδει μια περίεργη, ασυνήθιστη μυρωδιά. Τέλος, μη χρησιμοποιείτε ποτέ το μέικ απ άλλων, ούτε να δανείζετε το δικό σας.