Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Πόσο Καλά Χρησιμοποιείτε τους Φακούς Επαφής σας; Ανακαλύψτε το, με 8 Απλές Ερωτήσεις!

Sep 14, 2016 11:21:00 AM

Girl contact lens

Ένα παλιό ρητό λέει πως τα σοβαρότερα λάθη γίνονται από έμπειρους. Μια σχετικά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ κατέδειξε πόσο αληθινή είναι αυτή η δήλωση και σε ζητήματα υγείας: σύμφωνα με τα πορίσματά της, όσοι βάζουν εδώ και χρόνια φακούς επαφής θέτουν σε κίνδυνο τα μάτια τους με τουλάχιστον έναν από 8 τρόπους τους οποίους κατονόμαζε. Προτού σας τους αποκαλύψουμε, όμως, σας προτρέπουμε να κάνετε μια μικρή αυτοεξέταση, αν φυσικά χρησιμοποιείτε φακούς επαφής.

Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις και δείτε κατά πόσον συμπεριφέρεστε με σεβασμό και με τη δέουσα προσοχή σε ένα από τα πιο πολύτιμα όργανα του σώματός σας, στα μάτια σας. Να είστε ειλικρινείς, απαντώντας αυτό που κάνετε, και όχι αυτό που θα έπρεπε να κάνετε. Στη συνέχεια, ίσως διαπιστώσετε ότι βάζετε τα μάτια σας και την όρασή σας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο.

1. Κάθε πότε αλλάζετε τη θήκη των φακών επαφής σας;
A. Κάθε 30 μέρες.
B. Κάθε 3 μήνες.
C. Κάθε 6 μήνες.
D. Μετά από 6 μήνες.

2. Όταν βάζετε τους φακούς επαφής σας στη θήκη τους πώς χρησιμοποιείτε το υγρό καθαρισμού;
A. Ρίχνετε όσο χρειάζεται για να συμπληρωθεί η ποσότητα που απαιτείται;
B. Αδειάζετε όλο το χρησιμοποιημένο υγρό και γεμίζετε τη θήκη με νέο;

3. Κάθε πότε κοιμάστε φορώντας τους φακούς επαφής σας;
A. Αρκετά συχνά.
B. Κάποιες φορές.
C. Μόνο τα μεσημέρια.
D. Σπάνια.
E. Σε καμία περίπτωση.

4. Κάθε πότε χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για να απολυμάνετε και να γεμίσετε τη θήκη των φακών επαφής σας;
A. Πάντοτε.
B. Κάποιες φορές.
C. Σπάνια.
D. Σε καμία περίπτωση.

5. Κάθε πότε φοράτε φακούς επαφής την ώρα που κάνετε το μπάνιο σας;
A. Πάντοτε.
B. Κάποιες φορές.
C. Σπάνια.
D. Σε καμία περίπτωση.

6. Κάθε πότε βουτάτε στη θάλασσα ή σε λίμνες φορώντας τους φακούς επαφής σας;
A. Πάντοτε.
B. Κάποιες φορές.
C. Σπάνια.
D. Σε καμία περίπτωση.

7. Πόση ώρα πλένετε τα χέρια σας προτού τοποθετήσετε ή αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας;
A. Επί τουλάχιστον 20 δεύτερα.
B. Επί τουλάχιστον 10 δεύτερα.
C. Σπάνια τα πλένω.
D. Δεν τα πλένω ποτέ.

8. Κάθε ποτέ σκουπίζετε τα χέρια σας προτού τοποθετήσετε ή αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας;
A. Πάντοτε.
B. Κάποιες φορές.
C. Σπάνια.
D. Σε καμία περίπτωση.

Θέλετε να δούμε μαζί τις σωστές απαντήσεις;
Σε κάθε αριθμό αντιστοιχεί το γράμμα της σωστής απάντησης. Στη συνέχεια εξηγείται και ο λόγος για τον οποίο αυτή είναι καλύτερη πρακτική.

Eye lens

1. Β
Δεν υπάρχει λόγος να αλλάζετε τη θήκη των φακών επαφής σας συχνότερα από τους 3 μήνες. Η χρήση της ίδιας θήκης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνει την πιθανότητα να μολυνθούν οι φακοί σας από κατάλοιπα ρύπων που έχουν επικαθήσει στα τοιχώματά της.

2. Β
Μολονότι μοιάζει παράλογο, δεν είναι λίγοι αυτοί που απλά συμπληρώνουν την ποσότητα που λείπει. Αυτό, όμως, είναι σοβαρό λάθος, γιατί όλα τα μικρόβια και οι ρύποι που αφαιρέθηκαν από τους φακούς παραμένουν στο υγρό. Φροντίστε πάντοτε να πετάτε όλη την ποσότητα του υγρού και να την αντικαθιστάτε με νέα.

3. D
Οποιαδήποτε άλλη απάντηση είναι ένα πολύ, πάρα πολύ, σοβαρό λάθος. Να μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς επαφής σας, ακόμη και για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το μεσημέρι ή το βράδυ. Το μάτι θα υποστεί μικρές αλλά σοβαρές εκδορές, διαμέσου των οποίων μικροοργανισμοί θα εισχωρήσουν στο εσωτερικό του προκαλώντας σοβαρές μολύνσεις.

4. C
Κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό και συχνά δεν του δίνεται η πρέπουσα σημασία. Το νερό της βρύσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται για την απολύμανση ή την αποθήκευση των φακών σας, καθώς σχεδόν πάντοτε περιέχει βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά το οπτικό σας σύστημα.

5. C
Ακόμη κι έτσι, το νερό θα μπορούσε να μολύνει το μάτι σας με τον τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω.

6. C
Συχνά έχουμε την εντύπωση πως το θαλασσινό νερό, επειδή περιέχει αλάτι, είναι πιο αγνό από το νερό του συστήματος ύδρευσης. Δεν το συζητάμε καν για το νερό των λιμνών. Συνεπώς, μην βουτάτε στη θάλασσα ή σε λίμνες και ποτάμια φορώντας τους φακούς επαφής σας, καθώς οι άφθονοι μικροοργανισμοί που ζουν στα συγκεκριμένα νερά μπορούν να μολύνουν τα μάτια σας. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που επιδίδονταν κατά συνήθεια σε αυτό το λάθος, και έφτασαν στο σημείο να χάσουν την όρασή τους.

7. Α
Το να βρέχετε τα χέρια απέχει παρασάγγας από το να τα πλένετε. Και το σωστό πλύσιμο των χεριών απαιτεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα από τον πολύτιμο χρόνο σας, με καλό τρίψιμο σε όλα τα σημεία, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα και στην κορυφή τους.

8. Α
Προφανώς, αφού δεν είναι κατάλληλο οι φακοί να αποθηκεύονται σε νερό, δεν είναι κατάλληλο και να τους αγγίζουμε με χέρια βρεγμένα με νερό βρύσης. «Μα σε τόσο λίγη ποσότητα μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί;» μπορεί να ρωτήσετε. Η απάντηση φυσικά είναι «ναι» – γι' αυτό λέγονται και μικροοργανισμοί! Γι' αυτό είναι καλό να σκουπίζετε τα χέρια με ένα κομμάτι καθαρό χαρτί μιας χρήσης – όχι με πετσέτα, καθώς δεν ξέρετε τι έχει αφήσει σε αυτήν το προηγούμενο χέρι που σκουπίστηκε.


Συνεπώς, αποφύγετε τα κοινά αυτά λάθη και τα μάτια σας θα συνεχίζουν να σας υπηρετούν εύρωστα και υγιή για όλη σας τη ζωή.