Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Όλα όσα Πρέπει να Ξέρετε για τη Μυωπία

Sep 28, 2016 11:17:00 AM

myopia

Η μυωπία είναι η πιο συνηθισμένη οφθαλμική πάθηση και τείνει να πλήττει ολοένα και περισσότερα άτομα στις ημέρες μας.

Παρότι η ακριβής αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων μυωπίας δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένη, πολλοί οφθαλμίατροι υποψιάζονται πως σχετίζεται με την καταπόνηση του ματιού από τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο, ειδικά όταν συνδυάζεται με κάποια γενετική προδιάθεση. Ορισμένοι τονίζουν πως ενώ το φυσικό φως δεν κουράζει το μάτι, το τεχνητό φως των ηλεκτρονικών συσκευών το καταπονεί ιδιαίτερα και πιθανόν να του προκαλεί τέτοιου είδους οφθαλμικές παθήσεις.


Τα Συμπτώματα της Μυωπίας και Σχετικές Ενδείξεις


Αν πάσχετε από μυωπία προφανώς δυσκολεύεστε να διαβάσετε πινακίδες στο δρόμο και να διακρίνετε καθαρά μακρινά αντικείμενα, αλλά λογικά θα βλέπετε καλά οτιδήποτε βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση, όπως το διάβασμα και η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.


Άλλα συμπτώματα της μυωπίας είναι


• το ασυνείδητο κλείσιμο των ματιών για τη βελτίωση της όρασης – από αυτή την χαρακτηριστική κίνηση πήρε και το όνομά της η πάθηση (μύω [κλείνω], ορώ [βλέπω])·
• η οφθαλμική καταπόνηση·
• επίμονους πονοκεφάλους.
• Επίσης, συχνά η μυωπία προκαλεί μια αίσθηση κούρασης ή και εξάντλησης κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή της άθλησης.

Αν φοράτε γυαλιά μυωπίας ή αντίστοιχους φακούς επαφής και υποφέρετε ακόμη από τέτοιου είδους συμπτώματα, διευθετήστε να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό/οπτομέτρη σας για μια επανεξέταση, καθώς δεν αποκλείεται να έχει αυξηθεί ο βαθμός μυωπίας σε ένα ή και στα δύο μάτια.


Τι Προκαλεί τη Μυωπία;


Η μυωπία προκύπτει όταν ο οφθαλμός είναι πολύ μακρύς, τουλάχιστον σε σχέση με την ισχύ εστίασης του κερατοειδούς και του φακού του ματιού. Αυτό κάνει τις ακτίνες του φωτός να εστιάζουν σε ένα σημείο λίγο πιο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, παρά ακριβώς πάνω στην επιφάνειά του. Ο αμφιβληστροειδής, ένα στρώμα από οφθαλμικά κύτταρα με εξαιρετική ευαισθησία στο φως, έχει τη ικανότητα να μετατρέπει τα ερεθίσματα του φωτός σε αντίστοιχα νευρικά σήματα τα οποία μεταδίδονται σε ειδικές περιοχές του εγκεφάλου, επεξεργάζονται και «μεταφράζονται» σε εικόνα. Όταν οι ακτίνες του φωτός δεν πέφτουν ακριβώς πάνω στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, η εικόνα που θα σχηματιστεί θα είναι θολή.

Η μυωπία μπορεί, επίσης, να προκληθεί αν ο κερατοειδής και/ ή ο φακός είναι υπερβολικά κοίλοι για το μήκος του οφθαλμικού βολβού. Σε άλλες περιπτώσεις, η μυωπία αποτελεί συνδυασμό των 2 παραπάνω φαινομένων.


Η μυωπία συνήθως ξεκινά την εμφάνισή της κατά την παιδική ηλικία και οι πιθανότητες αυξάνουν αν οι γονείς ενός ατόμου πάσχουν κι αυτοί από μυωπία. Ωστόσο, κατά βάση, η μυωπία είναι επίκτητη οφθαλμική πάθηση. Ας σημειωθεί πως σε βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μια ιδιαίτερης μορφής μυωπίας με εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις, η οποία, ωστόσο, συνήθως μειώνεται σε ένταση με το πέρασμα του χρόνου.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μυωπία σταθεροποιείται στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες συνεχίζει να μεγαλώνει και για αρκετά χρόνια αργότερα.


Αντιμετώπιση της Μυωπίας


Η μυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί, φυσικά, με τη χρήση γυαλιών οράσεως, με αντίστοιχους φακούς επαφής ή με οφθαλμική επέμβαση. Ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας σας, ίσως χρειαστεί να φοράτε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας συνεχώς ή μόνο όταν χρειάζεστε απαραιτήτως πολύ καλή μακρινή όραση, όπως, λόγου χάρη, κατά την οδήγηση, κατά την παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο ή προγραμμάτων στην τηλεόραση.


Οι διορθωτικές επεμβάσεις μπορούν να εξαλείψουν εντελώς τη μυωπία σας ή έστω να τη μειώσουν αισθητά. Οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιούνται με λέιζερ υπεριώδους φωτός. Δύο είναι οι βασικότερες μέθοδοι:


• Κατά τη διαδικασία PRK, το λέιζερ αφαιρεί ένα στρώμα ιστού από τον κερατοειδή ώστε να εξομαλυνθεί η επιφάνειά του και οι ακτίνες του φωτός να εστιάζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς.
• Στη διαδικασία τύπου LASIK — που αποτελεί και τη συνηθέστερη επιλογή — δημιουργείται ένα λεπτό «επικάλυμμα» στην επιφάνεια του κερατοειδούς, το λέιζερ αφαιρεί λίγο ιστό από τον κερατοειδή και μετά το επικάλυμμα επανέρχεται στην αρχική του θέση.
• Η εμφύτευση ειδικών φακών επαφής είναι άλλη μια ειδική χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της μυωπίας, ειδικά για άτομα με μεγάλο βαθμό μυωπίας ή υπερβολικά λεπτό κερατοειδή. Οι συγκεκριμένοι φακοί τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο μάτι και παραμένουν εκεί μόνιμα. Ο φυσικός φακός του ματιού παραμένει κανονικά στη θέση του.

Eye


Ο Έλεγχος της Ανάπτυξης της Μυωπίας


Καθώς ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται από μυωπία αυξάνεται συνεχώς, γίνονται πολλές προσπάθειες να βρεθούν τρόποι να ελεγχθεί η ανάπτυξη της μυωπίας στα πρώιμα στάδιά της.


Έχουν δοκιμαστεί πολλές διαφορετικές τεχνικές, περιλαμβανομένης της τοποθέτησης διπλοεστιακών κλιμακούμενων φακών και αεροδιαπερατών φακών επαφής, με ποικίλα αποτελέσματα.


Εκφυλιστική Μυωπία


Στις περισσότερες περιπτώσεις η μυωπία δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ενοχλητική πάθηση, δίχως να περιλαμβάνει κάποιο σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του πάσχοντος. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις στις οποίες η μυωπία αναπτύσσονται τόσο ραγδαία ώστε να θεωρείται εκφυλιστική.


Η εκφυλιστική μυωπία (γνωστή και ως κακοήθης ή παθολογική μυωπία) είναι μια σχετικά σπάνια κατάσταση που θεωρείται πως είναι κληρονομική και συνήθως ξεκινά την εμφάνισή της κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.


Στην κακοήθη μυωπία, η επιμήκυνση του βολβού εξελίσσεται ραγδαία με αποτέλεσμα τη ραγδαία ανάπτυξη της μυωπίας και τη σχεδόν ολική απώλεια της λειτουργικής μας όρασης. Άτομα που πάσχουν από παθολογική μυωπία διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς καθώς και από άλλες σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις. Η εκφυλιστική μυωπία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.


Η αντιμετώπισή της συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμακευτικών σκευασμάτων και επεμβάσεων με λέιζερ που είναι γνωστές ως φωτοδυναμικές θεραπείες.