Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Φακοί Επαφής: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Apr 19, 2016 10:09:19 AM

Φακός επαφής

Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, είναι καλό να εξετάζετε από καιρό σε καιρό ποιες είναι οι επιλογές σας. Η επιστήμη στον κλάδο των οπτικών βοηθημάτων καλπάζει, και είναι κρίμα να παραμένετε σε ένα προϊόν μόνο και μόνο επειδή αυτό σας έδειξε ο οπτικός σας πριν από 10 – 15 χρόνια.


Υπάρχουν φακοί επαφής μακράς διάρκειας, αναλώσιμοι ή ακόμη και έγχρωμοι, για όσους από εσάς θέλετε να αλλάξετε την απόχρωση των ματιών σας. Αλλά, όπως και με οποιοδήποτε άλλο ιατρικό σκεύασμα, η αγορά φακών επαφής πρέπει να γίνεται με σύνεση και προσοχή.


Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό τύπο φακών επαφής που θα ικανοποιεί πλήρως και απολύτως τις ανάγκες σας.


Οι Επιλογές σας


Το πρώτο σας βήμα είναι να επιλέξετε μεταξύ 2 βασικών τύπων φακών επαφής:

 

 • των μαλακών ή απαλών
 • και των σκληρών.


Οι περισσότεροι από μας που χρησιμοποιούμε φακούς επαφής επιλέγουμε τους μαλακούς σε ποσοστό που αγγίζει το 90%. Οι πιο σκληροί αεροδιαπερατοί φακοί χρησιμοποιούνται μόλις από το 10% των καταναλωτών. Οι σκληροί φακοί επαφής αποτελούν συνήθως καλύτερη επιλογή για ανθρώπους που πάσχουν από αστιγματισμό ή από κάποια άλλη πάθηση.


Αφότου επιλέξετε τι από τα δύο σας ταιριάζει, έχετε στη διάθεσή σας πάμπολλες επιλογές σκληρών ή μαλακών φακών επαφής, που διαφέρουν μεταξύ τους είτε σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο διορθώνουν την όραση είτε αναφορικά με το πόσο συχνά χρειάζεται να αντικατασταθούν.

 • Ημερήσιοι (ημερήσιας αντικατάστασης) φακοί επαφής: αποτελούν την πλέον οικονομική επιλογή. Πρέπει να αφαιρούνται και να απολυμαίνονται κάθε βράδυ καθώς και να αντικαθίστανται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

 

 • Φακοί επαφής σιλικόνης υδρογέλης (μακροχρόνιας αντικατάστασης). Είναι σχεδιασμένοι να παραμένουν στο μάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας, μολονότι πρέπει να αφαιρούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για καθαρισμό και απολύμανση. Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες στο χώρο δεν ενθαρρύνουν τη χρήση τους. Η χρήση φακών επαφής κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με το μάτι, καθιστώντας τα μάτια μας πιο ευπαθή και ευάλωτα σε μολύνσεις.

 

 • Τορικοί (αστιγματικοί) φακοί επαφής: αυτός ο τύπος φακού επαφής χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του αστιγματισμού. Λόγω του απαιτητικού τους σχεδιασμού, είναι συχνά ακριβότεροι από τους άλλους τύπους φακών επαφής.

 

 • Πολυεστιακοί φακοί επαφής: άτομα που πάσχουν από πρεσβυωπία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, διεστιακούς ή πολυεστιακούς φακούς. Μια τεχνική γνωστή ως μονο-όραση χρησιμοποιεί ένα φακό επαφής στον επονομαζόμενο επικρατή οφθαλμό (συνήθως ο δεξιός, τον οποίο χρησιμοποιούμε για λεπτομέρειες) για μακρινές αποστάσεις και έναν διαφορετικό φακό επαφής στον μη επικρατή οφθαλμό για κοντινές αποστάσεις.


Έγχρωμοι φακοί επαφής

Coloured contact lenses


Οι έγχρωμοι φακοί επαφής είναι σχεδιασμένοι να προσδίδουν στο μάτι σας διαφορετική απόχρωση, κάνοντας ακόμη και τα πιο σκούρα μάτια να μοιάζουν γαλανά ή πράσινα. Κατά βάση, οι έγχρωμοι φακοί επαφής αποτελούνται από δύο πολύ λεπτά στρώματα πλαστικού, μεταξύ των οποίων έχει εκχυθεί ένα στρώμα χρωστικής ουσίας. Οι ειδικοί συνιστούν να τους φοράτε για λίγο και όχι σε καθημερινή βάση. Άλλοι ενισχύουν τη φυσική απόχρωση του ματιού. Ταυτόχρονα, οι έγχρωμοι φακοί είναι σε θέση να διορθώνουν και την όραση. Χρησιμοποιούνται επίσης για να καλύψουν κάποια αλλοίωση στη φυσιολογία του ματιού, όπως

 

 • κάποια ανωμαλία στη μορφολογία της ίριδας,
 • το σημάδι από κάποιο τραυματισμό,
 • την ανιριδία, δηλαδή την έλλειψη ίριδας,
 • ή και το φαινόμενο του ιριδικού κολοβώματος, κατά το οποίο δεν υπάρχει ένα τμήμα της ίριδας.


Οι έγχρωμοι φακοί επαφής διακρίνονται κι αυτοί με τη σειρά τους σε

 

 • καθημερινής χρήσης·
 • μηνιαίας χρήσης.


Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε έγχρωμους φακούς επαφής, είναι καλό να

 

 • αποφεύγετε υγρά καθαρισμού με υπεροξείδιο του οξυγόνου, επειδή μπορεί να αποξέσουν το χρώμα από το φακό·
 • χρησιμοποιείτε στην αρχή τους φακούς σας για περιορισμένο χρόνο, τον οποίο θα διευρύνετε σταδιακά (1 ώρα, 3 ώρες, 5 ώρες κτλ.). Μετά από μερικές μέρες, θα είστε σε θέση να τους χρησιμοποιήσετε χωρίς περιορισμό, έχοντας ωστόσο πάντοτε υπόψη πως δεν πρέπει να φοριούνται συνέχεια·
 • θυμάστε πως το φυσικό σας χρώμα θα επηρεάσει κάπως και την απόχρωση του φακού·
 • τους φοράτε προσεκτικά ώστε η κόρη του ματιού να είναι εστιασμένη στο άχρωμο μέρος του φακού, ώστε να βλέπετε καθαρά·
 • να διαβάσετε τις σχετικές υποδείξεις της κατασκευάστριας εταιρείας και να τις ακολουθήσετε.

Προτού αγοράσετε φακούς επαφής...
... ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές:


• Μην αγοράζετε φακούς επαφής από σετ που δεν είναι καλά σφραγισμένα.
• Είναι καλό να ανανεώνετε τη συνταγή του οφθαλμιάτρου σας σε ετήσια βάση.
• Ακόμη κι αν δεν πάσχετε από κάποια οφθαλμική δυσλειτουργία, συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο/οπτομέτρη προτού αγοράσετε και χρησιμοποιήσετε έγχρωμους φακούς επαφής.