Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Να Γιατί Δεν Πρέπει Ποτέ να Κοιμάστε Φορώντας τους Φακούς Επαφής σας

Oct 19, 2016 11:21:00 AM

 

Είναι αλήθεια πως συχνά δεν φαίνεται και τόσο σοβαρό να κοιμηθεί κάποιος φορώντας τους φακούς επαφής του – δεν φαίνεται, όμως, σοβαρό μόνο σε όσους δεν γνωρίζουν τους κινδύνους μιας τέτοιας συνήθειας. Είμαι σίγουρος πως αν κατανοήσετε τι ακριβώς συμβαίνει στο μάτι σας σε μια τέτοια κατάσταση, δεν θα κοιμηθείτε ποτέ ξανά φορώντας τους φακούς επαφής σας.

Σχεδόν τα δύο τρίτα όσων χρησιμοποιούν φακούς επαφής, παραδέχονται πως θα προτιμούσαν να τους φορούν και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους αν μπορούσαν, για λόγους ευκολίας. Επίσης, θα πρέπει να διακρίνουμε τον οχτάωρο ύπνο της νύχτας από ένα μεσημεριανό υπνάκο της μιας ώρας, κατά τον οποίο και να παραμείνουν οι φακοί επαφής στα μάτια σας δεν δημιουργείται και μεγάλο πρόβλημα.

Το βασικό πρόβλημα στο όλο ζήτημα είναι το οξυγόνο. Ο ιστός του ματιού σας χρειάζεται οξυγόνο για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά, ειδάλλως θα αρχίσει να διογκώνεται και να θολώνει την όραση. Αν ο ιστός του ματιού συνεχίσει να στερείται το οξυγόνο που χρειάζεται, τότε, σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, ορισμένα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να σχηματιστούν στον κερατοειδή ώστε να παράσχουν στον οφθαλμικό ιστό το οξυγόνο που χρειάζεται. Αν αυτά τα αιμοφόρα αγγεία παραμείνουν, μπορεί να αναπτυχθούν τόσο πολύ ώστε να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια της όρασης.

Όταν φοράτε, λοιπόν, φακούς επαφής συνεχόμενα νύχτα και ημέρα είναι σαν να βυθίζετε τα μάτια σας στο νερό για μέρες ολόκληρες, δίχως να μπορούν να «αναπνεύσουν». Δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβετε πόσο κακό είναι αυτό για την υγεία των ματιών σας. Όταν μάλιστα φοράτε τους φακούς επαφής για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί αυξάνετε σοβαρά τις πιθανότητες να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη σε αυτό το τόσο πολύτιμο όργανο.

Άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τους φακούς επαφής και τον ύπνο

Δεύτερον, όταν κοιμάστε φορώντας τους φακούς επαφής σας δεν επιτρέπετε στο μάτι σας να ξεκουραστεί και συνεπώς είναι πιο ευάλωτο και ευπρόσβλητο στη δράση μικροβίων και στην εμφάνιση μολύνσεων, φλεγμονών και εκδορών στην επιφάνεια του οφθαλμού.

Όταν είστε ξύπνιος τα μάτια σας παράγουν διαρκώς δάκρυα για να ξεπλύνουν τα όποια μικρόβια επικάθονται στην επιφάνεια του οφθαλμού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όμως, η διαδικασία αυτή διακόπτεται και βακτήρια και άλλοι ρύποι μπορεί να συσσωρευτούν στο μάτι και να προκαλέσουν προβλήματα.

Αν τα μάτια σας γίνουν κόκκινα, δακρύζουν συνεχώς, πρήζονται και πονούν ή απλά είναι πιο ευαίσθητα από ό,τι συνήθως, πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας άμεσα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ίσως να μην αισθανθείτε δυσφορία παρότι μπορεί να φοράτε για μέρες ολόκληρες τους φακούς επαφής σας και να κοιμάστε με αυτούς. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Η στέρηση οξυγόνου μπορεί να μειώσει την ευαισθησία του κερατοειδούς, γεγονός που είναι πολύ επικίνδυνο καθώς το μάτι ίσως ήδη πάσχει από κάποια μόλυνση ή άλλη πάθηση αλλά δεν είναι σε θέση να σας ειδοποιήσει παρά μόνο όταν η κατάσταση έχει γίνει τόσο σοβαρή ώστε να απειλείται η όρασή σας.

Η απλή απάντηση

Είναι αλήθεια πως πλέον έχουν κυκλοφορήσει ειδικοί φακοί επαφής για όσους θέλουν να ή πρέπει να κοιμούνται φορώντας τους. Είναι κατασκευασμένοι από μια ειδική υδρογέλη σιλικόνης η οποία επιτρέπει σε κάποια ποσότητα οξυγόνου να διαπεράσει το φακό και να φτάσει στον κερατοειδή. Η δυνατότητα αυτή αποτρέπει πολλά από τα προβλήματα που προαναφέραμε.

Οι λεγόμενοι Φακοί Επαφής Παρατεταμένης Χρήσης είναι σχεδιασμένοι για τέτοιου είδους χρήση, για συγκεκριμένο φυσικά χρονικό διάστημα. Διαρκούν συνήθως από 7 έως 30 ημέρες. Αν ακολουθούνται με προσοχή οι οδηγίες χρήσης, δεν ενέχουν κάποιο κίνδυνο ακόμη κι αν φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι γιατροί εξακολουθούν να συστήνουν την αφαίρεση των φακών επαφής τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ώστε να ξεκουραστεί το μάτι. Άλλωστε η χρήση ακόμη και αυτών των φακών για 30 συνεχόμενες ημέρες και νύχτες μπορεί πολύ απλά να μην είναι κατάλληλη για κάποιους ανθρώπους, ειδικά για όσους έχουν ιστορικό προβλημάτων στη χρήση φακών επαφής ή έχουν ευαίσθητα μάτια.

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους φακούς επαφής, μιλήστε ανοιχτά με τον οφθαλμίατρό σας, ενημερωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα και στη συνέχεια πάρτε την απόφασή σας. Αν πάλι χρησιμοποιείτε τους απλούς φακούς επαφής, κάντε το καθημερινή σας συνήθεια να αφαιρείτε τους φακούς κάθε βράδυ προτού κοιμηθείτε, κι έτσι να προστατεύετε την τόσο πολύτιμη υγεία των ματιών σας.