Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Η Μυωπία στα Παιδιά

Nov 23, 2016 12:49:00 PM

Μήπως έχετε παρατηρήσει τελευταία το παιδί σας να κλείνει τα μάτια του στην προσπάθειά του να διαβάσει υποτίτλους στην τηλεόραση, να διακρίνει το κείμενο πινακίδων ή να μην μπορεί να ξεχωρίσει πρόσωπα από μακρινή απόσταση; Τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρει ήδη από μυωπία, μια οφθαλμική πάθηση πολύ κοινή σε άτομα νεαρής ηλικίας, η οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους ή και απλά να σταθεροποιηθεί.  

Τι ακριβώς είναι η παιδική μυωπία;

Η παιδική μυωπία είναι μια μορφή μυωπίας που ξεκινά και αναπτύσσεται σε πολύ νεαρά άτομα. Τα παιδιά που πάσχουν από αυτό το είδος μυωπίας αρχίζουν να παραπονιούνται πως δεν μπορούν να δουν καλά μακριά, κυρίως στον πίνακα του σχολείου, στην τηλεόραση ή στο δρόμο. Κάποιες τεντώνουν τον αυχένα τους ή, ακόμη συχνότερα, μισοκλείνουν τα μάτια τους για να μπορέσουν να διακρίνουν καλύτερα κάτι που βρίσκεται μακριά τους. Μάλιστα, η ίδια η ονομασία της πάθησης παράγεται από αυτήν την τάση: μύω (κλείνω, συσφίγγω) – ορώ (βλέπω), δηλαδή η πάθηση που αναγκάζει τον πάσχοντα να μισοκλείσει τα μάτια του για να δει καλύτερα.

Η παιδική μυωπία αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με τη χρήση γυαλιών οράσεως. Ωστόσο, καθώς η μυωπία τείνει να αυξάνεται κατά περίπου 1 βαθμό κάθε χρόνο ώσπου να φτάσει το παιδί στην εφηβεία του, η όρασή τους θα πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται οι φακοί κάποια αλλαγή στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Τι προκαλεί την εμφάνιση μυωπίας στα παιδιά;

Στοιχεία ερευνών έχουν καταδείξει πως η εμφάνιση μυωπίας στα παιδιά είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Παιδιά των οποίων οι γονείς πάσχουν από μυωπία έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν και αυτά το ίδιο πρόβλημα, ενώ παιδιά που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι, ίσως διαβάζοντας, παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια φαίνεται πως επίσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας σε σχέση με παιδιά που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους εκτός σπιτιού.  

Πώς μπορώ να βοηθήσω στην αντιμετώπιση ή και στην αποτροπή της εμφάνισης μυωπίας στο παιδί μου;

Δυστυχώς, δεν έχει ανακαλυφθεί κάποια θεραπεία για τη μυωπία και ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αποτροπή της εμφάνισής της ή έστω της επιβράδυνσης της ανάπτυξής της στο παιδί σας είναι να βεβαιωθείτε πως το παιδί έχει υιοθετήσει καλές συνήθειες φροντίδας των ματιών του. Αυτό περιλαμβάνει το να διαβάζει έχοντας το βιβλίο ή την οθόνη σε σωστή απόσταση και όχι πολύ κοντά, καθώς και ότι κάνει συχνά διαλείμματα για να ξεκουράζει τα μάτια του. Είναι καλό να το ενθαρρύνετε, επίσης, να βγαίνει και να περνά αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο του εκτός σπιτιού. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις στις οποίες η μυωπία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, ίσως θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάποιες πιο παρεμβατικές μεθόδους, όπως η χρήση σταγόνων ατροπίνης.

Η μυωπία στα παιδιά

Κλινικές εξετάσεις από το Εθνικό Οφθαλμολογικό Κέντρο της Σιγκαπούρης καθώς και από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογικών Ερευνών κατέδειξαν πως μια χαμηλή δόση ατροπίνης (0.01%) είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματική για την επιβράδυνση της ανάπτυξης της μυωπίας σε ποσοστό 50 - 60% για μια περίοδο δύο χρόνων, και μάλιστα με πολύ λίγες σχετικές παρενέργειες. Η επίδραση της χορήγησης μικρών δόσεων ατροπίνης αθροίζεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, εμφανίζοντας καλύτερα αποτελέσματα τη δεύτερη χρονιά από ό,τι την πρώτη. Επειδή προκαλεί μια ελάχιστη αύξηση του μεγέθους της κόρης του ματιού, τα παιδιά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικά γυαλιά και έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν παρενέργειες, όπως ξηρότητα στα μάτια ή αλλεργία.

 

Βάσει όλων αυτών, η χορήγηση μικρών δόσεων (0.01%) ατροπίνης είναι ασφαλέστερη και πολύ πιο εύκολη στη χορήγηση σε μορφή σταγόνων από ότι η ατροπίνη υψηλών δόσεων (1%, για παράδειγμα). Ωστόσο, η μυωπία και πάλι είναι πιθανό να αναπτυχθεί, κι αν αυτή η εξέλιξη είναι ταχεία, ίσως θα πρέπει να κουβεντιάσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο χορήγησης μεγαλύτερης δόσης ατροπίνης. Οι μελέτες έδειξαν ότι μόλις το 10% των παιδιών που συμμετείχαν σε σχετικές έρευνες δεν είδαν κάποια σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της μυωπίας τους μετά τη χρήση ατροπίνης μεγαλύτερης δόσης.

 

Καλές συνήθειες φροντίδας των ματιών

  • Μάθετε στο παιδί να κρατά οτιδήποτε διαβάζει τουλάχιστον 30 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό του, και να διαβάζει καθιστό και όχι ξαπλωμένο.
  • Να παρακολουθεί τηλεόραση από απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.
  • Οι οθόνες του υπολογιστή πρέπει να είναι περίπου 50 εκατοστά μακριά από τα μάτια του και να έχουν προσαρμοσμένη φωτεινότητα.
  • Το δωμάτιο στο οποίο βλέπει τηλεόραση, διαβάζει ή χρησιμοποιεί τον υπολογιστή πρέπει να είναι καλά φωτισμένο, αλλά όχι υπερβολικά.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ένα διάλειμμα για να ξεκουράσει τα μάτια του κάθε 30 – 40 λεπτά όταν διαβάζει η παρακολουθεί τηλεόραση, κοιτώντας έξω από το παράθυρο σε κάποιο μακρινό αντικείμενο και χαλαρώνοντας τα μάτια του.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού.