Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Ώρες Μπροστά στην Οθόνη – Τι Τίμημα Πληρώνουν τα Μάτια σας

Oct 5, 2016 11:07:00 AM

Man-laptop

Κακά τα ψέματα: ζούμε σε ένα κυριολεκτικά πανοπτικό περιβάλλον. Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί πολύ καλύτερα όταν αξιοποιεί στο πλήρες την εικόνα και τον ήχο, και πλέον έχουμε την τεχνολογική ικανότητα να κάνουμε σχεδόν τα πάντα μέσω μιας οθόνης: να εκπαιδευτούμε, να διασκεδάσουμε και να ψυχαγωγηθούμε, να ενημερωθούμε, να εργαστούμε – όλα μπορούν να γίνουν μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, ή μπροστά σε μια τηλεόραση. Το αξιοσημείωτο είναι πως όταν το υπόλοιπο σώμα μας ξεκουράζεται από τη δουλειά μας, στην οποία ίσως χρησιμοποιούσαμε και πάλι οθόνες, τα μάτια μας πρέπει να συνεχίσουν να μας υπηρετούν και κατά την ξεκούρασή μας, ίσως μέσω της παρακολούθησης τηλεόρασης, ή καθώς σερφάρουμε χαλαρώνοντας στο διαδίκτυο.

Όλα αυτά, ωστόσο, απαιτούν τη χρήση των ματιών μας – και όσο πιο έντονη είναι η χρήση τέτοιων συσκευών, τόσο πιο έντονα χρειάζεται να εργάζονται τα μάτια μας. Αυτό, ωστόσο, το φαινόμενο έχει και τις συνέπειές του.

Το φαινόμενο αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις έρευνες των επιστημόνων. Πολλές μελέτες και έρευνες έχουν στοχεύσει ξανά και ξανά στο να εξακριβωθεί η επίπτωση που έχει όλος αυτός ο όγκος εργασίας για τα μάτια μας, τα πιθανά προβλήματα καθώς και το κατά πόσον υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες δυσκολίες.

Οι έρευνες που έχουν δημοσιευτεί και σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα έχουν αποκαλύψει πως αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από οφθαλμικές παθήσεις λόγω της αυξημένης έκθεσης των ματιών τους στις οθόνες των υπολογιστών ή των τηλεοράσεων. Το ποσοστό είναι συγκλονιστικό: βάσει των όσων στοιχείων μας είναι σήμερα γνωστά, 9 στους 10 χρήστες παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις οφθαλμικής καταπόνησης και πάσχουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από κάποιας μορφής οφθαλμική πάθηση.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μελέτες, οι κυριότεροι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται αυτή η καταπόνηση είναι:

1. Έντονος πόνος και αίσθημα εξάντλησης στην περιοχή των ματιών.

2. Θολή όραση και στιγμιαία ή πιο επίμονη δυσκολία εστίασης.

3. Το σύμπτωμα της διπλωπίας, κατά το οποίο το άτομο, ενώ προσηλώνει το βλέμμα του σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, βλέπει δύο είδωλα. Ενώ για παράδειγμα εστιάζει σε 1 δέντρο, βλέπει 2.

4. Έντονη και αδικαιολόγητη έκκριση δακρύων.

5. Οφθαλμική ξηρότητα.

6. Υπερβολικά συχνό πετάρισμα των βλεφάρων.

7. Φωτοφοβία, δηλαδή μια αφύσικη ευαισθησία των ματιών στο φυσικό ή στο τεχνητό φως.


Παράλληλα, τα συμπτώματα αυτά, καθώς γίνονται ολοένα και πιο έντονα, δημιουργούν και ευρύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στον οργανισμό, όπως


1. έντονες ημικρανίες ή επίμονους πονοκεφάλους,

2. επίμονους πόνους στην περιοχή του αυχένα και του άνω κορμού,

3. ζαλάδες ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, ιλίγγους,

4. υπερένταση και νευρικότητα.


Φυσικά, τα συμπτώματα και τα προβλήματα που αναφέρθηκαν σπάνια εμφανίζονται μόνα τους. Συνήθως εμφανίζονται συνδυαστικά και σε ολοένα αυξανόμενη ένταση. Το θέμα είναι τι ακριβώς προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.


Το μυαλό των περισσοτέρων από μας πάει προφανώς στην ακτινοβολία των οθονών του υπολογιστή και της τηλεόρασης. Ωστόσο, οι έρευνες έχουν καταδείξει πως είναι αμελητέα και δεν μπορεί να προκαλεί αυτή καθαυτή όλα αυτά τα προβλήματα. Ποια είναι, λοιπόν, η βασική αιτία;


Βασικά η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και ο πλέον κατάλληλος για να τη δώσει είναι ο οφθαλμίατρος, οποίος θα είναι και σε θέση να διαπιστώσει αν το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο, καθώς και με ποιον ακριβώς τρόπο. Δεν αποκλείεται άλλες δυσλειτουργίες του οργανισμού να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, και με τη θεραπεία τους να διορθωθεί και η όποια ενόχληση στο οπτικό μας σύστημα.

Όπως και να έχει, πάντοτε η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Τα μάτια μας είναι ένα αξιοθαύμαστο δημιούργημα και ένα πολυτιμότατο εργαλείο, που μας επιτρέπει όχι απλά να επιβιώνουμε αλλά και να χαιρόμαστε τη ζωή. Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένους απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα προστατεύουμε και να τα φροντίζουμε.

Man laptop

1. Αν εργαζόμαστε για πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη είναι καλό να παίρνουμε το βλέμμα μας για 1 – 2 λεπτά από αυτήν κάθε μισή ώρα. Τέτοιου είδους διαλειμματάκια βοηθούν το μάτι να συνέλθει, να υγρανθεί εκ νέου καλά να είναι σε θέση να εστιάσει και πάλι για ώρα σε μια ιδιαίτερα φωτεινή περιοχή.

2. Όλες οι οθόνες πλέον έχουν αρκετές επιλογές ρυθμίσεων που επιτρέπουν στο χρήστη να μειώσει τη φωτεινότητα στο βαθμό που θα τους επιτρέπει και να εργαστεί αλλά και να προστατέψει την υγεία των ματιών του. Να θυμάστε πως τα άκρα είναι εξίσου επιβαρυντικά για τα μάτια: μια πολύ σκοτεινή οθόνη τα εξαντλεί εξίσου με μια πολύ φωτεινή.

3. Η αντίθεση της οθόνης είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας, ειδικά όσον αφορά τα σύμβολα των γραμμάτων και αριθμών σε σχέση με το φόντο τους. Όσο πιο ευανάγνωστα είναι τα κείμενα στα οποία δουλεύουμε, τόσο το καλύτερο για μάτια μας.

4. Φροντίστε πάνω στην οθόνη να μην αντανακλούν άλλες πηγές φωτός, όπως παράθυρα ή λάμπες. Σκεπάστε αυτές τις πηγές, απενεργοποιήστε τες ή στρέψτε σε άλλη κατεύθυνση την οθόνη σας.

5. Ο χώρος του γραφείου μας πρέπει να είναι κάπως πιο σκοτεινός. Αυτό βοηθά το μάτι να εστιάζει στην πιο φωτεινή περιοχή της οθόνης. Αν υπάρχουν έντονα φώτα τριγύρω, το μάτι κουράζεται πολύ πιο γρήγορα.

6. Αν το βασικό σας πρόβλημα είναι η ξηροφθαλμία είναι καλό να θυμάστε τις βασικές αιτίες που την προκαλούν: η άνυδρη, ξηρή ατμόσφαιρα, που συχνά προκαλείται από την άσοφη χρήση των συστημάτων θέρμανσης ή των κλιματιστικών, καθώς και το ότι όσοι εργάζονται με υπολογιστές ανοιγοκλείνουν λιγότερο συχνά από όσο είναι φυσιολογικό τα μάτια τους.

7. Εφόσον γνωρίζουμε τις αιτίες, μπορούμε να βρούμε και τρόπους αντιμετώπισης. Και αυτό χρειάζεται γιατί η ξηροφθαλμία συχνά προκαλεί επιπεφυκίτιδα ή και κερατίτιδα. Μπορείτε να αξιοποιήσετε την τεχνολογία των υγραντήρων και να ενυδατώνετε τα μάτια σας με τεχνητά δάκρυα όσο συχνά αισθάνεστε πως είναι αυτό απαραίτητο.

8. Να χρησιμοποιείτε καλύτερα οθόνες LCD και σε απόσταση κατάλληλη για το μέγεθός της, καθώς και ανάλογη της ποιότητας της όρασής σας.

9. Φροντίστε το πάνω τμήμα της οθόνης να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το ύψος των ματιών σας.