Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Λάθη Που Πιθανότατα Κάνετε με τους Φακούς Επαφής σας

Nov 2, 2016 11:57:00 AM

Φακοί επαφής – όσο ευκολία και εργονομία χαρίζουν στην καθημερινότητά μας, τόση προσοχή απαιτεί η χρήση και η φροντίδα τους.

Ποια είναι, λοιπόν, τα 9 πιο κοινά λάθη που πιθανότατα κι εσείς κάνετε με τους φακούς επαφής σας; Εξετάστε προσεκτικά τους ακόλουθους μύθους καθώς και τι πραγματικά ισχύει με τους φακούς επαφής.

Μύθος 1: Οι Φακοί Επαφής Μπορούν να Φορεθούν και Μετά το Συστηνόμενο Όριο Χρήσης


Πραγματικότητα: η υπέρβαση του ορίου χρήσης των φακών επαφής είναι συνηθισμένο φαινόμενο· αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως είναι και σωστή ή άκακη. Στην πραγματικότητα, καθώς φθείρονται οι φακοί από τη χρήση γεμίζουν με μικρόβια. Η συσσώρευση μικροβίων μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις. Συνεπώς, φροντίστε να πετάτε και να αντικαθιστάτε τους φθαρμένους φακούς επαφής σας.  

 

Μύθος 2: Δεν Πειράζει να Κοιμάται Κανείς Δίχως να Βγάλει τους Φακούς Επαφής του


Πραγματικότητα: ας είμαστε επ’ αυτού όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαροι: δεν είναι ασφαλές να φοράτε τους φακούς σας συνεχόμενα επί 24 ώρες, κυρίως επειδή δεν αφήνουν το μάτι σας, και ιδιαίτερα τον κερατοειδή, να έλθει σε άμεση επαφή με το οξυγόνο. Όταν μάλιστα κλείνετε τα μάτια σας κατά τον ύπνο, τότε είναι ακόμη πιο δύσκολο να φτάσει οξυγόνο στον κερατοειδή, διευκολύνοντας έτσι τα μικρόβια να προσβάλλουν το ευαίσθητο αυτό τμήμα του ματιού σας. Μια μόλυνση στον κερατοειδή είναι σοβαρή υπόθεση – μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε τύφλωση.  

 

Μύθος 3: Δεν Χρειάζεται να Καθαρίζονται οι Φακοί σε Καθημερινή Βάση


Πραγματικότητα: αν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής που βάσει κατασκευής απαιτούν καθημερινό καθαρισμό, τότε φροντίστε να το κάνετε αυτό με επιμέλεια. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το ίδιο υγρό και φροντίστε να έχετε πλύνει πρώτα καλά τα χέρια σας και να τα έχετε στεγνώσει με χαρτί μιας χρήσης. Μετά την τοποθέτηση, καθαρίστε τη θήκη, τρίβοντάς την καλά με απολυμαντικό διάλυμα. Ειδάλλως, η κερατίτιδα είναι μια πολύ πιθανή εξέλιξη για σας και τα μάτια σας.   

 

Μύθος 4: Μπορείτε να Χρησιμοποιείτε Εναλλακτικά Οφθαλμικές Σταγόνες Αποσυμφόρησης


Πραγματικότητα: να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή σε οφθαλμικά σκευάσματα που ισχυρίζονται πως απομακρύνουν την ερυθρότητα από τα μάτια, γιατί μπορεί να καταντήσουν να σας γίνουν απαραίτητα, ενώ παράλληλα δεν σας υποκινούν να βρείτε την αιτία για την οποία γίνονται κόκκινα τα μάτια σας. 

 

Μύθος 5: Μπορείτε να Χρησιμοποιείτε Νερό Βρύσης αντί για Διάλυμα Καθαρισμού


Πραγματικότητα: αυτό πολύ απλά απαγορεύεται! Ακόμη κι αν το νερό της βρύσης σας είναι καλής ποιότητας για πόση, δεν είναι αρκετά αποστειρωμένο για τον καθαρισμό των φακών επαφής σας. Το νερό της βρύσης ίσως περιέχει ένα παράσιτο γνωστό ως  acanthamoeba, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση στον κερατοειδή, που δεν θεραπεύεται εύκολα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

 

Μύθος 6: Μπορείτε να Λουστείτε ή να Κολυμπήσετε με τους Φακούς σας


Πραγματικότητα: εφόσον το παράσιτο acanthamoeba είναι αρκετά κοινό σε διάφορες πηγές νερού, δεν είναι ασφαλές να φοράτε τους φακούς επαφής σας όταν λούζεστε, και πολύ περισσότερο όταν κολυμπάτε. Αν πάλι αναγκαστείτε να κολυμπήσετε με τους φακούς σας, βγάλτε τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αφού πλύνετε καλά τα χέρια σας και βυθίστε τους σε διάλυμα καθαρισμού. Να θυμάστε τον απλό κανόνα: νερό και φακοί επαφής δεν πάνε μαζί.   

 

 Μύθος 7: Δεν Πειράζει να Βάζετε Eyeliner στο Εσωτερικό της Βλεφαρίδας Σας

Πραγματικότητα: το eyeliner δεν τονίζει μόνο το μάτι – επικάθεται σε αυτό. Συνεπώς οι γιατροί συστήνουν να μη χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με φακούς επαφής, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό.

 

Μύθος 8: Οι Έγχρωμοι Φακοί Επαφής Είναι Απολύτως Ασφαλείς


Πραγματικότητα: το μέγεθος και το σχήμα του κερατοειδούς σας καθορίζει εν μέρει το είδος των φακών επαφής που θα πρέπει να φορέσετε: αν δεν ταιριάζουν απόλυτα, ίσως προκαλέσουν μικροεκδορές και αμυχές από τις οποίες θα μπορούσαν να εισχωρήσουν μικρόβια, προκαλώντας σοβαρές μολύνσεις. 

 

Μύθος 9: Στον Οφθαλμίατρο Πρέπει να Πηγαίνουμε μια φορά στα 2 – 3 Χρόνια


Πραγματικότητα: στην πραγματικότητα,άτομα που έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα με την όρασή τους θα πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους αρκετά συχνά, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να είστε σίγουροι πως οι φακοί επαφής που χρησιμοποιείτε είναι όντως ακόμη κατάλληλοι για σας. Επίσης, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας: αν βλέπετε πως έχει αρχίσει να σας ενοχλεί το φως, πως τα μάτια σας γίνονται συχνά κόκκινα ή πως πονούν χωρίς να τα έχετε τραυματίσει, βγάλτε αμέσως τους φακούς επαφής σας και επισκεφτείτε άμεσα έναν έμπειρο και αξιόπιστο οφθαλμίατρο.