Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Τέρμα στην Ξηρότητα των Ματιών

Apr 19, 2016 10:54:30 AM

Girl

Η ξηροφθαλμία είναι ένα συνηθισμένο, μα και άκρως ενοχλητικό φαινόμενο, ειδικά μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν συχνά φακούς επαφής. Η ξηρότητα των ματιών χαρακτηρίζεται από αφυδατωμένο οφθαλμικό περιβάλλον, που συχνά προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, σε ενίοτε λιγότερο ή περισσότερο ενοχλητικό βαθμό.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ξηροφθαλμία
Υπάρχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, διάφοροι παράγοντες και αιτίες που συντελούν στην εμφάνιση ή στην ένταση της εμφάνισης ξηρότητας στα μάτια. Ας δούμε μερικές από τις σημαντικότερες:

• Αλλεργία: η ξηροφθαλμία και τα ερεθισμένα μάτια αποτελούν μια πολύ συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την αιτία ή την ένταση της αλλεργίας.
• Ρύπανση: οι εναέριοι ρύποι που κατακλύζουν τις μεγαλουπόλεις και τις βιομηχανικές περιοχές είναι αποδεδειγμένα ένας από τους παράγοντες που προκαλούν ξηρότητα στα μάτια.
• Συστήματα κλιματισμού - θέρμανσης: η χρήση συστημάτων κλιματισμού συχνά προκαλούν μια αφύσική αφύγρανση στον αέρα που κυκλοφορεί στους προσωπικούς μας χώρους. Ο στεγνός, αφυδατωμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία.
• Προχωρημένη ηλικία: έχει παρατηρηθεί πως η ξηροφθαλμία πλήττει συχνά γυναίκες μέσης ηλικίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό ίσως συνδέεται με το γεγονός πως η παραγωγή δακρύων μειώνεται αισθητά σε γυναίκες που διανύουν την 4η δεκαετία της ζωής τους. Γυναίκες που έχουν ευαίσθητα μάτια ή χρησιμοποιούν φακούς επαφής ενδέχεται να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα ακόμη νωρίτερα.

Woman eye

Αν κι εσείς είστε μεταξύ εκείνων που ταλαιπωρούνται από ξηρότητα στα μάτια, είναι καλό να ξέρετε πως υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσετε. Ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες εισηγήσεις. Είναι δοκιμασμένες και εξαιρετικά αποτελεσματικές.

1. Οφθαλμικά υγρά - τεχνητά δάκρυα.
Στατιστικές μελέτες αποκαλύπτουν πως τα τεχνητά δάκρυα, παρότι είναι μια εξαιρετική λύση κατά της ξηροφθαλμίας, δεν χρησιμοποιούνται συχνά, λόγω της εσφαλμένης εντύπωσης πως μπορούν να προκαλέσουν κάποια πάθηση επειδή δεν είναι φυσικά. Στην πραγματικότητα είναι πολύ ευεργετικά για τα μάτια, καθώς απομακρύνουν τους ρύπους από την επιφάνεια του ματιού και αναπληρώνουν την υγρότητά του. Για τους λόγους αυτούς, ειδικοί από όλο τον κόσμο συστήνουν τη χρήση τους για την αντιμετώπιση της ξηρότητας αλλά και άλλων οφθαλμικών ερεθισμών όσο συχνά επιθυμεί ο πάσχων, ακόμη και κάθε μισή ώρα.

2. Όχι στις συντηρητικές ουσίες.
Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε φακούς επαφής ή βάζετε τεχνητά δάκρυα στα μάτια αρκετά συχνά, είναι καλό να διαλέξετε μια κατασκευάστρια εταιρεία που δεν βάζει συντηρητικές ουσίες στα προϊόντα της. Έχει αποδειχτεί πως συντηρητικές ουσίες που περιέχονται σε τέτοιου είδους προϊόντα προκαλούν, σε κάποιες περιπτώσεις, ερεθισμούς στα μάτια καθώς και ξηρότητα.

3. Βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε τις σωστές σταγόνες.
Μην παίρνετε όποιες οφθαλμικές σταγόνες σας δίνει ο φαρμακοποιός. Να θυμάστε πως υπάρχουν διαφόρων ειδών σταγόνες, ορισμένες από τις οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες να καταπολεμούν την ερυθρότητα, μειώνοντας την ποσότητα του αίματος που συγκεντρώνεται στα μάτια. Αυτό, όμως, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας. Συνεπώς, προτού επιλέξετε σταγόνες για τα μάτια σας, ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας ποιο σκεύασμα μπορεί πράγματι να σας βοηθήσει περισσότερο.

4. Τα μαλλιά σας ίσως χρειάζονται πιστολάκι – τα μάτια ποτέ!
Συχνά, όταν χρησιμοποιούμε σεσουάρ μετά το μπάνιο μας, εκθέτουμε τα μάτια μας στο ζεστό αέρα, στεγνώνοντάς τα σχεδόν το ίδιο καλά με τα μαλλιά μας. Αυτό είναι λάθος. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, εκχύστε λίγα τεχνητά δάκρυα προτού χρησιμοποιήσετε το πιστολάκι, καθώς και αμέσως μετά, αν το κρίνετε απαραίτητο.

5. Αποφύγετε την ξηρή ατμόσφαιρα σε κλειστούς χώρους.
Όπως προαναφέραμε, η υπερβολική αφύγρανση των προσωπικών σας χώρων, ειδικά όταν υπάρχουν σε αυτούς πολλά άτομα, μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα στα μάτια. Αν παρατηρήσετε πως σε ένα συγκεκριμένο χώρο, όπως στην εργασία σας, αντιμετωπίζετε συχνότερα αυτό το πρόβλημα, φροντίστε να αυξήσετε την υγρασία του, ίσως ενεργοποιώντας τον εξαερισμό, ανοίγοντας ένα παράθυρο, ή χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα. Αν το πρόβλημα προκαλείται όντως από την ξηρότητα του αέρα, θα βρείτε άμεση ανακούφιση.

6. Μην εκθέτετε τα μάτια σας σε καπνό.
Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία με αναρίθμητους τρόπους και τα μάτια δεν αποτελούν εξαίρεση. Έχει αποδειχτεί πως ο καπνός του τσιγάρου, ακόμη κι αν είστε παθητικός καπνιστής, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μάτια. Συνεπώς, αν δεν καπνίζετε, μείνετε μακριά από κλειστά δωμάτια με έντονο καπνό. Αν πάλι καπνίζετε, και δεν έχετε πειστεί ακόμη για το πόσο σοφό είναι να το διακόψετε, φροντίστε να το κάνετε αυτό σε εξωτερικούς χώρους ή έστω με ανοιχτά παράθυρα. Τα τεχνητά δάκρυα, επίσης, είναι επιβεβλημένα σε αυτή την περίπτωση.

7. Ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ.
Το αλκοόλ προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, κι αυτό ισχύει και για τα μάτια σας. Αν παρατηρείτε ότι η ξηρότητα επιμένει, δοκιμάστε να ελαττώσετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε πιο συντηρητικές ποσότητες – σίγουρα όχι παραπάνω από 450 ml ημερησίως.

8. Μην ξεχνάτε να βγάζετε τους φακούς επαφής, ειδικά το βράδυ.
Είναι καλό να θυμάστε να βγάζετε τους φακούς επαφής καθόλη τη διάρκεια της ημέρας όταν ξεκουράζεστε και οπωσδήποτε το βράδυ. Αν έχετε την καλή συνήθεια να ξαποσταίνετε λίγο το μεσημέρι, αφήστε και τα μάτια σας να ξεκουραστούν. Αυτό ισχύει για φακούς επαφής όλων των ειδών, ετήσιους, αναλώσιμους ή ημερήσιους.

9. Χρησιμοποιήστε προϊόντα οφθαλμικής ενυδάτωσης.
Αν παρατηρήσετε πως η ξηρότητα των ματιών σας είναι πολύ πιο έντονη το πρωί, όταν ξυπνάτε, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε κάποια ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα ενυδάτωσης ματιών που υπάρχουν στο εμπόριο, συνήθως με τη μορφή αλοιφής. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι επηρεάζουν κάπως την διαύγεια της όρασης, και συνεπώς είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείτε αμέσως προτού κοιμηθείτε.