Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Υπερμετρωπία - Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Jan 31, 2017 11:16:14 AM

Υπερμετρωπία - Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε Υπερμετρωπία – το πασίγνωστο μα και άγνωστο μέλος των οφθαλμικών παθήσεων. Όλοι την έχουν ακουστά, μα ελάχιστα γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υπερμετρωπία, διατυπωμένα με απλό και κατανοητό τρόπο.

Τι Είναι

Η υπερμετρωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία των οφθαλμών που δυσχεραίνει την ευκρίνεια της όρασης. Μολονότι ορισμένοι την περιγράφουν ως το αντίθετο της μυωπίας, η αλήθεια είναι πιο σύνθετη, καθώς όσοι πάσχουν από υπερμετρωπία μπορεί να μην βλέπουν καθαρά ούτε μακριά – αυτό που συμβαίνει δηλαδή και στη μυωπία.

Οι Πιθανές Αιτίες

Στην υπερμετρωπία, το είδωλο ενός αντικειμένου στο οποίο στρέφεται το μάτι δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά πέρα από αυτόν, με αποτέλεσμα η εικόνα που σχηματίζεται στη συνέχεια από τον εγκέφαλό μας να μην είναι καθαρή. Η αιτία για αυτό μπορεί να είναι είτε η έλλειψη επαρκούς ισχύος στο σύστημα των οφθαλμικών διαθλαστικών μέσων, είτε η υπερβολικά μικρή προσθοπίσθια διάμετρος του οφθαλμικού βολβού.

Η Εξέλιξη

της Υπερμετρωπίας Στη βρεφική ή και πρώιμη παιδική ηλικία η υπερμετρωπία θεωρείται μάλλον φυσιολογική ή συνηθισμένη, καθώς ο προσθοπίσθιος άξονας του ματιού είναι ούτως ή άλλως μικρός. Κανονικά, καθώς θα μεγαλώνει το παιδί – και ο βολβός του ματιού του επίσης – το φαινόμενο θα υποχωρεί και, τελικά, θα εξαφανιστεί – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ως το τέλος της εφηβείας.

Δυστυχώς, όμως, αυτό κάποιες φορές δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα την ανάπτυξη χρόνιας υπερμετρωπίας.

Κατανοώντας την Υπερμετρωπία

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την υπερμετρωπία, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε δύο πολύ βασικές οπτικές λειτουργίες, την προσαρμογή και τη σύγκλιση.

Προσαρμογή είναι η ικανότητα του ματιού να εστιάζει σε διάφορες αποστάσεις, κυρίως χάρη στον ακτινωτό μυ, ένα δακτυλιοειδή μυ που περιβάλλει τον οφθαλμικό φακό. Καθώς συσπάται ο συγκεκριμένος μυς πιέζει τον ευένδοτο κρυσταλλοειδή φακό κάνοντάς τον παχύτερο και προσδίδοντάς του μεγαλύτερη διαθλαστική δύναμη και καλύτερη εστίαση σε κοντινά αντικείμενα. Χαλαρώνοντας ο μυς επιτρέπει στο φακό να γίνει λεπτότερος και να εστιάζει καλύτερα σε μακρινά αντικείμενα.

Ωστόσο, η προσαρμογή δεν επαρκεί για να εστιάσουμε σωστά σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται κοντά. Όταν εστιάζουμε μακριά, τα μάτια μας κινούνται σε σχεδόν παράλληλους άξονες. Όταν εστιάζουμε κοντά, όμως, οι οπτικοί άξονες θα πρέπει να συγκλίνουν προς το κέντρο. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «σύγκλιση». Όταν η σύγκλιση έχει να κάνει αποκλειστικά με την προσαρμογή αποκαλείται «προσαρμοστική».

Διορθωτικοί Φακοί για την Υπερμετρωπία

Σε αντίθεση με τους φακούς που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της μυωπίας, οι φακοί της υπερμετρωπίας είναι παχύτεροι στο κέντρο και λεπτότεροι στην περιφέρεια, είναι δηλαδή αμφίκυρτοι. Προφανώς, οι διορθωτικοί φακοί της υπερμετρωπίας δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν ή να αντιμετωπίσουν μόνιμα τη συγκεκριμένη οφθαλμική πάθηση. Επίσης, το πόση ώρα και σε ποιες περιστάσεις θα τους φορά ο πάσχων βασικά εξαρτάται από το βαθμό της υπερμετρωπίας.

Παραδείγματος χάριν, ένα άτομο που πάσχει από υπερμετρωπία μικρού ή μετρίου βαθμού ίσως είναι σε θέση να εστιάσει σε αντικείμενα κάποιων αποστάσεων και δίχως τη χρήση διορθωτικών φακών, λόγω της άφθονης προσαρμοστικής ισχύος των ματιών του. Επειδή, όπως ήδη αναφέρθηκε, η προσαρμογή βασίζεται κυρίως στη δράση των ακτινωτών μυών, είναι πιθανό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να κουραστούν από τη συνεχή προσπάθεια και τις συνεχόμενες συσπάσεις προκαλώντας στον πάσχοντα την εμφάνιση ορισμένων ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως ζαλάδα, θολή όραση και ήπιους πονοκεφάλους – φαινόμενο γνωστό ως «κοπιωπία». Συνεπώς, οι υπερμετρωπικοί διορθωτικοί φακοί δεν βοηθούν τον πάσχοντα μόνο να βλέπει καλύτερα, αλλά και να νιώθει καλύτερα.

Ένα θέμα που συχνά προκύπτει με τους συγκεκριμένους διορθωτικούς φακούς, ιδιαίτερα αν είναι μεγάλης ισχύος, είναι ότι λειτουργούν κι ως μεγεθυντικοί φακοί στον εξωτερικό παρατηρητή, με αποτέλεσμα τα μάτια του ατόμου που τα φορά να φαίνονται μεγαλύτερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα – γεγονός που ίσως επηρεάζει το άτομο στην κοινωνική και προσωπική του ζωή, καθώς και στην ψυχολογία του. Ευτυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα γυαλιά μπορούν να αντικατασταθούν με εξειδικευμένους φακούς επαφής – οι οποίοι, ωστόσο, απαιτούν υπευθυνότητα και προσοχή στη χρήση.

Η υπερμετρωπία είναι μια πάθηση αρκετά συχνή και πλέον εύκολα αντιμετωπίσιμη. Το μυστικό είναι η καλή ενημέρωση και η αγορά διορθωτικών φακών καλής ποιότητας και κατάλληλων για το βαθμό και το μάτι σας.