Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

10 Συμβουλές για την Υγεία των Ματιών σας

Dec 7, 2016 1:24:00 PM

Η καλή όραση είναι πολύτιμη και δεν πρέπει ποτέ να τη θεωρούμε δεδομένη. Συχνά, μάλιστα, όταν νιώθουμε πως βλέπουμε μια χαρά και πως τα μάτια μας δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, πιστεύουμε πως δεν υπάρχει λόγος να επισκεφτούμε έναν οπτικό. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.

 

Τα μάτια μας είναι ένα όργανο του σώματος τόσο χρήσιμο και ευαίσθητο ώστε απαιτεί να προτιμούμε την πρόληψη παρά τη θεραπεία. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να διατηρήσετε την όρασή σας στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

 

Ακολουθούν, λοιπόν, 10 συμβουλές που θα προφυλάξουν την υγεία των ματιών σας.

 

1. Να ελέγχετε Τακτικά την Κατάσταση των Ματιών σας

Δυστυχώς, ελάχιστοι κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουν τακτικά την κατάσταση των ματιών τους ακόμη κι αν δεν ταλαιπωρούνται από κάποιο σύμπτωμα. Υπάρχουν οφθαλμικές παθογένειες οι οποίες είναι ασυμπτωματικές και μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της όρασης εντελώς ξαφνικά.

Όλοι οι ενήλικες, ειδικά όσοι είναι άνω των 40, είναι καλό να κάνουν οφθαλμικές εξετάσεις μία φορά το χρόνο, ειδικά για την αποτροπή παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Τα παιδιά είναι καλό να εξεταστούν για πρώτη φορά, αν δεν συντρέξει νωρίτερα κάποιος άλλος λόγος, όταν είναι 6 με 12 μηνών.

2. Αναφέρετε στο Γιατρό σας το Ιστορικό σας

Αυτό είναι εξίσου σημαντικό και αποτελεί τη σπουδαιότερη συμβολή του ασθενή σε μια ακριβή οφθαλμική εξέταση. Άλλες παθήσεις όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την όρασή μας, συνεπώς είναι απαραίτητο να είναι γνωστές στο γιατρό που θα μας εξετάσει. 

3Ελέγξτε την Ποιότητα του Αέρα στους Προσωπικούς σας Χώρους  

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης ξηραίνουν υπερβολικά τον αέρα στους κλειστούς χώρους. Αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα στα μάτια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τους οφθαλμικούς ερεθισμούς. Αν έχετε κατοικίδιο, κρατήστε τις τρίχες του μακριά από σημεία που κάθεστε και ξαπλώνετε.

4. Εφοδιάστε το Φαρμακείο του Σπιτιού σας με Αλατούχο Διάλυμα

Να φοράτε πάντοτε γυαλιά προστασίας όταν χρησιμοποιείτε χημικά ή εργαλεία μεγάλης ισχύος. Αν κατά τύχη πέσει στα μάτια σας κάποιο χημικό, ξεπλύνετε καλά την περιοχή με αλατούχο διάλυμα για 10 με 15 λεπτά προτού επισκεφτείτε το γιατρό σας.

5. Αντικαταστήστε τη Θήκη των Φακών Επαφής σας κάθε 2 – 3 Μήνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι μια πολύ συχνή αιτία οφθαλμικών μολύνσεων. Συχνά αφήνουμε τη θήκη εκτεθειμένη στο μπάνιο, που είναι υγρό και γεμάτο βακτήρια, ή την βάζουμε σε τσέπες και τσαντάκια που είναι κάθε άλλο παρά αποστειρωμένα. Είναι καλό, λοιπόν, να την αντικαθιστάτε συχνά. Αδειάστε, ξεπλύνετέ την και στεγνώστε την προτού τοποθετήσετε ξανά τους φακούς σας σε αυτή.

 

6. Να μην Καταναλώνετε Πολλή Καφεΐνη

Η καφεΐνη βοηθά στην αποφυγή της ξηροφθαλμίας αλλά η κατανάλωση περισσότερων από 2 καφέδες ημερησίως μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και να συμβάλλει σε ερεθισμούς.

 7. Να Ξεκουράζετε τα Μάτια σας από την Οθόνη

Αν εργάζεστε μπροστά από έναν υπολογιστή όλη μέρα, να χρησιμοποιείτε τον κανόνα 20 – 10 - 20 για να ξεκουράζετε τα μάτια σας: κάθε 20 λεπτά να κοιτάζετε 10 μέτρα μακριά για 20 δεύτερα, διακόπτοντας έτσι την προσπάθεια των ματιών να εστιάσουν σε πολύ κοντινά αντικείμενα. Είναι επίσης σημαντικό να είστε τουλάχιστον 40 πόντους μακριά από την οθόνη καθώς και να κάνετε συχνά διαλείμματα: όταν συγκεντρωνόμαστε σε κάτι, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας πολύ λιγότερες φορές, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να ενυδατωθούν σωστά.

 8. Να Καταναλώνετε Λαχανικά με Φύλλα, Μούρα και Ψάρια

Λέγεται πως τα καρότα βοηθούν στην όραση – γεγονός που αληθεύει, απλά σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, η ισορροπημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ειδικά όσων φέρουν σκουρόχρωμα φύλλα όπως το σπανάκι, είναι ακόμη πιο αποτελεσματική. Τα μαύρα μούρα ενισχύουν εξαιρετικά την υγεία των ματιών, καθώς και τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά, όπως τα καρύδια και πολλά ψάρια.

 9. Προστατέψτε τα Μάτια σας όπως Προστατεύετε το Δέρμα σας

Προφανώς όλοι φορούμε αντηλιακό το καλοκαίρι για να προστατέψουμε το δέρμα μας – και καλά κάνουμε. Είναι, όμως, εξίσου καλό να προστατεύουμε και τα μάτια μας από τον ήλιο και τις υπεριώδεις ακτίνες του. Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνουμε σοβαρά τις πιθανότητες να υποστούμε καταρράκτη και άλλες παθήσεις. Συνεπώς φροντίστε να αγοράσετε γυαλιά ηλίου με 100% UVA και UVB προστασία. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για άτομα νεαρής ηλικίας.

10. Πάρτε τα Μέτρα σας Προτού Ταξιδέψετε

Ο αέρας μέσα στο αεροπλάνο είναι συχνά πολύ ξηρός, συνεπώς φροντίστε να ενυδατώσετε καλά τα μάτια σας προτού επιβιβαστείτε και πάρτε μαζί σας σταγόνες ή κάποιο διάλυμα ώστε να μπορείτε να το επαναλάβετε και μέσα στο αεροπλάνο. Να παίρνετε ένα έξτρα ζευγάρι φακών όταν πηγαίνετε διακοπές και να αποφεύγετε να κάνετε μπάνιο σε πισίνα φορώντας τους, καθώς περιέχουν χημικά και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις.