Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Συνήθειες Που Καταστρέφουν Την Όρασή Σας

Oct 20, 2017 11:01:56 AM

Δυστυχώς, υπάρχουν συγκεκριμένες συνήθειες οι οποίες συχνά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην όρασή μας. Τέτοιου είδους συνήθειες, επηρεάζουν όχι μόνο τη λειτουργία τω ματιών, αλλά και την εξωτερική τους όψη και συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανσή τους.

Στο άρθρο, λοιπόν, αυτό έχουμε συγκεντρώσει μερικές συνήθειες οι οποίες, αν αποφεύγονται συστηματικά, θα βελτιώσουν σημαντικά την εξωτερική σας εμφάνιση, καθώς επίσης και την ποιότητα της όρασής σας.

  • Τρίψιμο

Το δέρμα στην περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο – για αυτό άλλωστε και είναι από τα πρώτα σημεία του σώματος στα οποία πρωτοεμφανίζονται τα σημάδια της γήρανσης. Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να καταστρέψει τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των λεγόμενων «μαύρων κύκλων» κάτω από τα μάτια. Είναι, επίσης, πιθανό να προκαλέσει βλεφαρόπτωση, καθώς και οίδημα γύρω από τα μάτια.

  • Υπερβολική Έκθεση στον Ήλιο

Η τακτική και υπερβολική σε διάρκεια έκθεση στον ήλιο επιδρά αρνητικά στο δέρμα, καταστρέφοντας πρόωρα δερματικά κύτταρα. Η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των ματιών, και η εκτεταμένη χρονικά έκθεση σε τέτοιου είδους ακτινοβολία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα της όρασης όσο και στη γενικότερη υγεία των ματιών, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει την εμφάνιση καταρράκτη και καρκίνο στα βλέφαρα.

Επομένως, η τακτική και συνεπής χρήση γυαλιών ηλίου (και μάλιστα με φακούς καλής ποιότητας), ακόμη και κατά τη διάρκεια ημερών με σχετικά λιγοστή ηλιοφάνεια, σας προφυλάσσει από τις αρνητικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την ποιότητα της όρασής σας.  

  • Κάπνισμα

Δεν υπάρχει ούτε ένας ιστός και όργανο στο σώμα μας που να μην καταστρέφεται από το κάπνισμα. Η αυτοκαταστροφική αυτή συνήθεια προκαλεί σοβαρές βλάβες σε όλα τα ζωτικά μας όργανα, περιλαμβανομένων και των ματιών.

Στην πραγματικότητα, οι συστηματικοί καπνιστές αντιμετωπίζουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν ολοκληρωτικά την όρασή τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους!  

  • Κακή Διατροφή & Ελλιπής Άσκηση

Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών στερεί από τον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την ομαλή του λειτουργία. Απεναντίας, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, παράσχει τα απαιτούμενα μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα για να αναπλάθει τους ιστούς του και να αντικαθιστά τα φθαρμένα τους κύτταρα, ειδικά σε όργανα τόσο ευαίσθητα όσο οι οφθαλμοί μας. 

Επιπλέον η τακτική άσκηση συμβάλλει στην ευεξία ολόκληρου του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και των ματιών.

  • Κακές Συνήθειες Ύπνου

Οι ανεπαρκείς συνήθειες ύπνου επιταχύνουν τη γήρανση, εφόσον η ανανέωση των κυττάρων του σώματος γίνεται κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου είναι δυνατόν να προκαλέσει διάφορες διαταραχές στην όραση. Επίσης, ένα συχνό φαινόμενο είναι η παρουσία μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια και η σταδιακή εμφάνιση ρυτίδων σε αυτή την περιοχή. Επομένως, ο καλός ύπνος και η επαρκής ξεκούραση είναι ο καλύτερο φίλος όχι μόνο του δέρματός σας, αλλά και των ματιών σας.

  • Ήπια Αφυδάτωση

Η καθημερινή πρόσληψη νερού είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος. Ωστόσο, αν η ποσότητα νερού που καταναλώνετε ημερησίως δεν επαρκεί οδηγώντας το σώμα έστω και σε ήπιας μορφής αφυδάτωση, στερείτε από το σώμα σας τη δυνατότητα της αποκατάστασης βλαβών και φθορών στους ιστούς του. Η συνιστώμενη ποσότητα νερού για την αποφυγή αφυδάτωσης στο σώμα υπολογίζεται χονδρικά στα 8 ποτήρια ημερησίως. Η συγκεκριμένη ποσότητα, φυσικά, είναι απλά ενδεικτική, και μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το βάρος του βάρος του κάθε ατόμου. Επιπλέον, η επαρκής ενυδάτωση του σώματος συμβάλλει στην παραγωγή δακρύων στα μάτια, που είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών.

Μην Ξεχνάτε να Επισκέπτεστε τον Οφθαλμίατρό σας Τακτικά

Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις εξασφαλίζουν τον έγκαιρο εντοπισμό ασθενειών στα μάτια και την πολύ αποτελεσματικότερη πρόληψη ή αντιμετώπισή τους. Ορισμένες σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις που δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια, μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω συχνών εξετάσεων από εξειδικευμένους οφθαλμιάτρους. Μερικές από αυτές, όπως το γλαύκωμα για παράδειγμα, είναι δυνατό να προκαλέσουν μόνιμη, μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Η κατάλληλη ενημέρωση του γιατρού σας, σε ζητήματα που αφορούν οποιοδήποτε ιστορικό διαταραχών όρασης στην οικογένεια, μπορεί να τον βοηθήσει να αξιολογήσει καλύτερα τα πορίσματα των εξετάσεών σας και να τον βοηθήσει να διακρίνει κατά πόσον διατρέχετε κίνδυνο να παρουσιάσετε κάποια οφθαλμική πάθηση στο μέλλον.

Τα μάτια μας δεν πρέπει ποτέ να τα παίρνουμε ως κάτι δεδομένο. Χρειάζονται διαρκή φροντίδα και προστασία. Αποφύγετε, λοιπό, οτιδήποτε θα μπορούσε να τα επιβαρύνει άσκοπα.