Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Τροφές Που Καταστρέφουν την Όραση

Sep 20, 2017 10:52:44 AM

Απολαμβάνουμε μια πραγματικά τεράστια ποικιλία τροφών που κάνουν τη ζωή μας απολαυστική. Το μόνο θέμα είναι πως ορισμένα ωφελούν την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ άλλα είναι λιγότερο ωφέλιμα, ή και επιβλαβή σε συγκεκριμένες ποσότητες και, προφανώς στις κατηγορίες τροφίμων που επιβαρύνουν το σώμα περιλαμβάνονται κυρίως τα λεγόμενα «επεξεργασμένα», τυποποιημένα τρόφιμα. Γενικά μιλώντας, όσο λιγότερη επεξεργασία υφίσταται ένα προϊόν, τόσο περισσότερο ωφελεί το σώμα – και φυσικά την όρασή μας. Δυστυχώς, όμως, ισχύει και το αντίστροφο.

Τροφές που Προστατεύουν τα Τριχοειδή Αγγεία

Οι προσωπικές επιλογές σε διατροφικά ζητήματα, επηρεάζουν την υγεία των ματιών και την ποιότητα της όρασης. Τα μάτια αποτελούν ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος, με ιστό που περιέχει μεγάλο αριθμό τριχοειδών αγγείων και χιλιάδες νευρικές απολήξεις. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζει τη συσσώρευση επιβλαβών λιπαρών ουσιών, που δυστυχώς έχουν την τάση να προσκολλώνται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων επιβαρύνει τα αιμοφόρα αγγεία με λιπαρές ουσίες που εμποδίσουν την απρόσκοπτη και φυσιολογική ροή του αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες, δυσχεραίνοντας έτσι την καλή οξυγόνωση των κυττάρων του σώματος, περιλαμβανομένων και αυτών του οφθαλμικού ιστού.

Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγονται

Ακολουθούν ορισμένες κατηγορίες τυποποιημένων προϊόντων οι οποίες επιβαρύνουν την υγεία των ματιών μας και είναι καλό να αποφεύγονται:  

  • Μαργαρίνης & Υδρογονωμένα Φυτικά Έλαια

Προϊόντα όπως η μαργαρίνη και διάφορα υδρογονωμένα φυτικά έλαια υφίστανται ειδική χημική επεξεργασία για να αποκτήσουν αυτή τη λιπαρή, ελαιώδη μορφή. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία δεν διαθέτουν ισχυρούς, σταθερούς χημικούς δεσμούς, επομένως είναι πολύ εύκολο να οξειδωθούν στο εσωτερικό του σώματός μας προκαλώντας βλάβες στους ιστούς. Η οξείδωση πολυακόρεστων λιπαρών ουσιών αυξάνει, επίσης, τις πιθανότητες μετάλλαξης των κυττάρων του σώματος και είναι δυνατό να προκαλέσει φλεγμονές σε διάφορα ζωτικά όργανα.  Τέτοιου είδους μεταλλάξεις και φλεγμονές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία των αρτηριών, λόγω συσσώρευσης επιβλαβών λιπαρών ουσιών στα τοιχώματά τους.

  • Περιορίστε Στο Ελάχιστο Προτηγανισμένα Προϊόντα

Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των εστιατορίων, χρησιμοποιούν φυτικά υδρογονωμένα έλαια για τις διάφορες παρασκευές τους, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Συγκεκριμένα, το κραμβέλαιο, γνωστό και ως λάδι κανόλα, ανήκει στην κατηγορία των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων. Δυστυχώς, χρησιμοποιείται ευρέως στα περισσότερα προτηγανισμένα προϊόντα. Η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών δυσχεραίνει την καλή κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης και στα μάτια, μεγιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών.

  • Αποφύγετε Συστηματικά Την Κατανάλωση Τυποποιημένων Γλυκισμάτων

Όλα τα τυποποιημένα γλυκά περιέχουν επιβλαβείς λιπαρές ουσίες, οι οποίες ευθύνονται για την αύξηση της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Η καθημερινή κατανάλωση επεξεργασμένων γλυκισμάτων του εμπορίου συμβάλλει επίσης σε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτό έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση ζημιογόνων λιπαρών στα τοιχώματα των αρτηριών, με αρνητικές επιπτώσεις για την ομαλή τους λειτουργία. Προφανώς, η εξέλιξη αυτή επηρεάζει αρνητικά όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, περιλαμβανομένων και των ματιών.

  • Τυποποιημένα Μπισκότα

Στις περισσότερες κατηγορίες τυποποιημένων μπισκότων, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά, εμπεριέχονται υδρογονωμένα έλαια. Η τακτική πρόσληψη τέτοιων προϊόντων, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών όρασης. Εφόσον εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στα μάτια, τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία των οφθαλμών πολύ εύκολα μπορούν να φράξουν, δημιουργώντας τοπικά αιμάτωμα. Μια τέτοια κατάσταση προφανώς, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στην όραση.

  • Αποφύγετε την Αυξημένη Κατανάλωση Ποτών με Γλυκαντικές Ουσίες

Διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η συχνή πρόσληψη ποτών με γλυκαντικές ουσίες είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η προσθήκη ζάχαρης, φρουκτόζης και άλλων γλυκαντικών ουσιών στα ποτά, αυξάνει αποδεδειγμένα την αρτηριακή πίεση καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Στη συνέχεια, ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα επηρεάζεται αρνητικά, με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της όρασής μας.

Προστατέψτε την Όρασή Σας

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να απολαμβάνουν καλή υγεία, ιδιαίτερα σε ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο» όπως η όραση. Μια διατροφή η οποία περιλαμβάνει τακτική πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων είναι επιβλαβής για το σύνολο του οργανισμού μας, περιλαμβανομένων των ματιών. Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών διευκολύνει την αποτοξίνωση του σώματος και διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της όρασής μας.