Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Φακοί Επαφής & Παιδιά: Είναι Ασφαλής συνδυασμός;

Sep 21, 2016 11:12:00 AM

child contact lenses

Πολύ συχνά κάνουν οι γονείς την ερώτηση αυτή για τα παιδιά τους: είναι τελικά ασφαλές να φορούν τα παιδιά μικρότερης ηλικίας φακούς επαφής; Το ενδιαφέρον είναι πως τις περισσότερες φορές, και για αισθητικούς κυρίως λόγους, τα παιδιά είναι αυτά που ζητούν να βάλουν φακούς επαφής.


Ο καθοριστικός παράγοντας στην απάντηση αυτής της ερώτησης είναι η ωριμότητα και η ικανότητα του παιδιού να χειριστεί σωστά και με ασφάλεια τους φακούς επαφής, όχι τόσο η βιολογική του ηλικία.


Για ποιους λόγους θα μπορούσε ένα παιδί να θελήσει να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής;
Οι λόγοι μπορούν να διακριθούν σε 3 κατηγορίες:


1. Θεραπευτικοί – στην περίπτωση αυτή οι φακοί βοηθούν στη θεραπεία παθήσεων όπως ο κερατόκωνος και η αφακία. Παράλληλα, νεαροί με αλλεργία στα υλικά κατασκευής των σκελετών των γυαλιών οράσεως επίσης καταφεύγουν στη λύση των φακών επαφής.
2. Οπτικοί – οπότε οι φακοί τοποθετούνται για τη διόρθωση της όρασης λόγω κάποιων οφθαλμικών παθήσεων, όπως η μυωπία και ο αστιγματισμός.
3. Κοσμητικοί – σε αυτή την περίπτωση οι φακοί διορθώνουν την εμφάνιση των φακών επαφής προς τον εξωτερικό παρατηρητή που ίσως πάσχει από κάποιο τραύμα ή αλλοίωση όπως ο αλβινισμός.

Σε ποια ηλικία είναι κατάλληλο να φορέσει ένα παιδί φακούς επαφής;
Σύμφωνα με στατιστικές, 4.000.000 παιδιά κάτω των 18 φορούν φακούς επαφής στις ΗΠΑ. Σωματικά, τα μάτια ενός παιδιού μπορούν να ανεχτούν τους φακούς επαφής σε πολύ μικρή ηλικία. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τοποθετούνται φακοί επαφής ακόμη και σε μωρά για την καταπολέμηση συγκεκριμένων οφθαλμικών παθήσεων.


Αν σκέφτεστε να αγοράσετε φακούς επαφής για το παιδί σας, αναλογιστείτε λίγο με πόση υπευθυνότητα χειρίζεται άλλα ζητήματα στην προσωπική του ζωή. Κρατά τον προσωπικό του χώρο τακτοποιημένο και καθαρό; Έχει σταθερές προσωπικές συνήθειες; Είναι επιμελής στις ευθύνες του στο σχολείο;


Αν, λόγου χάρη, το παιδί σας χρειάζεται συνεχώς εσάς να του υπενθυμίζετε τις ευθύνες του και το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζει τον ίδιο του τον εαυτό και την προσωπική του υγιεινή, τότε μάλλον δεν είναι έτοιμο να διαχειριστεί την ευθύνη των φακών επαφής. Αν από την άλλη χειρίζονται καλά αυτού του είδους τις ευθύνες, τότε θα τα καταφέρουν εξίσου καλά και με τους φακούς επαφής τους.


Με απλά λόγια, το όποιο πιθανό πρόβλημα δεν θα το προκαλέσουν οι φακοί επαφής, αλλά η αμέλεια του ίδιου του χρήστη – παιδιού.


Τα παιδιά, βάσει εμπειρίας, έχουν αποδειχτεί καλοί χρήστες όταν επιθυμούν τα ίδια να φορέσουν φακούς. Επειδή εξυπηρετούν μια άμεση ανάγκη τους που τα βοηθά, καταπώς νομίζουν, στις κοινωνικές τους επαφές, συνήθως φροντίζουν με πολύ επιμέλεια τους φακούς τους.


Τα παιδιά, επίσης, σπάνια πάσχουν από ξηροφθαλμία, η οποία γενικά δημιουργεί προβλήματα σε ενήλικες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής.


Επιπρόσθετα, φαίνεται πως τα παιδιά ακολουθούν τις οδηγίες για τη χρήση των φακών επαφής πολύ πιο προσεκτικά από τους ενήλικες ή από τους εφήβους – για αυτό και είναι σχετικά σπάνιο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ειδικά όταν επιλέγουν τους σωστούς φακούς επαφής.

child contact lenses


Φακοί επαφής για Αθλητισμό
Για παιδιά που ασχολούνται έντονα με τον αθλητισμό, οι φακοί επαφής ενέχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γυαλιά. Ας δούμε μερικά:


• Τα γυαλιά σπάνε σχετικά εύκολα σε μια βίαιη σωματική επαφή ή σε μια πιθανή πτώση, γεγονότα που και τα δύο είναι πολύ συνηθισμένα σχεδόν σε όλα τα αθλήματα που είναι δημοφιλή στα παιδιά. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το κόστος της αντικατάστασης των γυαλιών, που δεν είναι αμελητέο, όσο ο πιθανός τραυματισμός και του ίδιου του παιδιού από τα θραύσματα.

• Επίσης τα γυαλιά θολώνουν κατά τη διάρκεια της έντασης του αγώνα από τον ιδρώτα και τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα, εκθέτοντας το παιδί σε κίνδυνο τραυματισμού και μειώνοντας σαφώς την απόδοσή του.

• Αντίθετα, με τους φακούς επαφής και τα 2 αυτά προβλήματα εξαλείφονται. Παράλληλα, εξασφαλίζουν το πληρέστερο δυνατό οπτικό πεδίο για το παιδί, περιλαμβανομένης και της περιφερειακής του όρασης, επιτρέποντάς του να αντιδρά ταχύτερα, να αποδίδει καλύτερα και, συνεπώς, να απολαμβάνει περισσότερο το παιχνίδι.

• Επίσης, οι φακοί επαφής παραμένουν σταθεροί στο μάτι του παιδιού, χαρίζοντάς του πιο σταθερή και ακριβή όραση.

• Πολλοί φακοί επαφής, ιδιαίτερα οι αεροδιαπερατοί εξασφαλίζουν καλύτερη όραση από τα γυαλιά.


Αυτοπεποίθηση & Αυτοσεβασμός
Πολλά παιδιά πολύ απλά δεν μπορούν να συνηθίσουν ή να αποδεχτούν την εμφάνισή τους με γυαλιά οράσεως. Επίσης, μελέτες έχουν αποκαλύψει πως, δυστυχώς, παιδιά που φορούν γυαλιά γίνονται συχνότερα αντικείμενο εμπαιγμού από τον κοινωνικό του περίγυρο. Οι φακοί επαφής τα απαλλάσσουν από αυτούς τους φόβους και τα άγχη και τα βοηθά να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό.


Άλλωστε η εναλλακτική χρήση των φακών επαφής αντί των γυαλιών δεν είναι απαραίτητα μόνιμη. Αν προκύψει κάποια ενόχληση ή πρόβλημα, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε και πάλι τα γυαλιά και να δοκιμάσετε τους φακούς επαφής ξανά αργότερα.


Συμπεράσματα
Είναι, λοιπόν, οι φακοί επαφής και τα παιδιά μικρής ηλικίας ασφαλής συνδυασμός; Η απάντηση είναι πως είναι εξίσου ασφαλής με τους ενήλικες: αν ο χρήστης είναι επιμελής και τηρεί σχολαστικά τους κανόνες που αφορούν στη χρήση των φακών επαφής, ουδέποτε θα προκύψει πρόβλημα.


Παράλληλα, οι συνεχείς βελτιώσεις και τεχνολογικές εξελίξεις στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους και ο ολοένα καλύτερος σχεδιασμός βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ρόλος των γονέων, φυσικά, είναι σημαντικός. Αν οι ίδιοι δεν χρησιμοποιούν φακούς επαφής, είναι καλό να ενημερωθούν για τη χρήση τους από έγκυρες πηγές και να βοηθήσουν το παιδί τους να κάνει τους κανόνες αυτούς καθημερινή του συνήθεια με έγκαιρες υπενθυμίσεις.

Αν αποφασίσετε λοιπόν να πάρετε φακούς επαφής για τα παιδιά σας ρίξτε μια ματιά στους ημερήσιους, εβδομαδιαίους και μηνιαίους μας φακούς και παραγγείλτε online!