Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Πώς να Αντιμετωπίσετε την Δυσφορία κατά τη Χρήση των Φακών Επαφής σας

Oct 27, 2016 11:40:00 AM

 

Έχετε νιώσει ποτέ πως κάτι δεν πάει καλά με τους φακούς επαφής σας; Έχετε νιώσει πως για κάποιο λόγο το μάτι σας ενοχλείται από την παρουσία του φακού επαφής; Αν ναι, δεν είστε ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν τακτικά φακούς επαφής νιώθουν, κάποια στιγμή, ορισμένες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.

 

Τέτοιου είδους φαινόμενα ενοχλήσεων κατά τη χρήση των φακών επαφής δεν σημαίνουν, συνήθως, πως πλέον οι φακοί επαφής δεν είναι κατάλληλοι για τα μάτια σας ή πως πρέπει να διακόψετε οριστικά και δια παντός τη χρήση τους. Το πιθανότερο είναι πως μια απλή αλλαγή του τύπου φακών επαφής που χρησιμοποιείτε θα λύσει το πρόβλημα. Εξίσου πιθανό είναι να μην ευθύνονται για το πρόβλημα οι φακοί επαφής σας αυτοί καθαυτοί, αλλά το υγρό καθαρισμού που χρησιμοποιείτε ή ίσως κάποια λανθασμένη καθημερινή σας πρακτική κατά τη χρήση και τη φροντίδα σας.

 

Δυσφορία κατά τη χρήση Φακών Επαφής – Πώς να Εντοπίσετε και να Αντιμετωπίσετε το Πρόβλημα

Για να μπορέσετε να διακρίνετε με ακρίβεια τους ακριβείς λόγους για τους οποίους οι φακοί επαφής σας σάς προκαλούν δυσφορία, πρέπει δίχως καθυστέρηση να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας, ο οποίος είναι και ο μόνος κατάλληλος για να σας υποδείξει τους τρόπους αντιμετώπισης. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε επίσης σίγουροι πως οι εν λόγω ενοχλήσεις δεν κρύβουν κάποιο πιο σοβαρή παθογένεια που ίσως θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην όρασή σας.

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως, αν τα μάτια για οποιοδήποτε λόγο σας προκαλούν κάποια επίμονη ενόχληση, θα πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο δυνατόν ένα έμπιστο οφθαλμίατρο. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, που ωστόσο είναι πιθανές, ερεθισμοί που προκαλούνται από τη χρήση φακών επαφής και δεν αντιμετωπίζονται άμεσα μετατρέπονται σε σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις, που θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμη και τύφλωση. Μην κάνετε, λοιπόν, ποτέ το λάθος να υποτιμήσετε τη σοβαρότητα μιας τέτοιας επίμονης ενόχλησης.

 

 

Τι Ακριβώς Είναι η Δυσφορία Φακών Επαφής;

Ίσωςνα φαίνεται περιττό να περιγράψουμε με ακρίβεια τι είναι η δυσφορία φακών επαφής – άλλωστε, ίσως σκέφτεστε πως η λέξη «δυσφορία» τα λέει όλα, έτσι δεν είναι;

Στην πραγματικότητα, ένας πιο σαφής ορισμός είναι πολύ χρήσιμος, καθώς, κάποιες φορές, ορισμένοι μπερδεύουν τη δυσφορία των φακών επαφής με άλλες κοινές ενοχλήσεις όπως η ξηροφθαλμία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με τη δυσφορία, αλλά δεν ταυτίζεται με αυτήν.

 

Είναι, λοιπόν, χρήσιμο, να αποσαφηνίσουμε τα ζητήματα: ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Tear Film and Ocular Surface Society” (TFOS), που αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου, δημιούργησε έναν επίσημο ορισμό της δυσφορίας φακών επαφής, αναφέροντας τα βασικά χαρακτηριστικά της και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης κατάστασης:

 

  1. Περιοδική ή συνεχής και επίμονη αίσθηση δυσφορίας στο ένα ή και στα δύο μάτια κατά την τοποθέτηση και τη χρήση των φακών επαφής.
  2. Το άτομο είναι πιθανό να νιώθει πως επηρεάζεται και η όρασή του, μολονότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.
  3. Το άτομο αρχίζει να αισθάνεται πως οι φακοί επαφής δεν είναι πλέον συμβατοί με τα μάτια του.
  4. Το άτομο ίσως αναγκάζεται τελικά να μειώσει το χρόνο που χρησιμοποιεί τους φακούς επαφής του ή και να διακόψει εντελώς τη χρήση τους.

Η δυσφορία των φακών επαφής προκύπτει μόνο κατά τη διάρκεια της χρήσης των φακών επαφής και μπορεί να προκαλείται είτε από παράγοντες που σχετίζονται με τον τύπο ή με κατασκευαστικές ατέλειες στους ίδιους τους φακούς επαφής, είτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τους ίδιους τους φακούς επαφής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης της επιφάνειάς τους ή του υλικού τους, τον ελαττωματικό σχεδιασμό, την κακή εφαρμογή των φακών επαφής στον οφθαλμό, την κακή χρήση του συγκεκριμένου τύπου φακού επαφής (π. χ. ημερήσιος φακός που έχει φορεθεί για αρκετές ημέρες) ή κακή ποιότητα του υγρού καθαρισμού των φακών επαφής.

 

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν καταστάσεις που αφορούν τον ίδιο τον ασθενή, όπως η ηλικία του, η λήψη κάποια φαρμακευτικής αγωγής, η σταθερότητα της δακρυϊκής μεμβράνης και η υγρασία του αέρα.

 

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της δυσφορίας των φακών επαφής είναι πως οι ενοχλήσεις και η γενικότερη δυσφορία διακόπτεται όταν αφαιρείτε τους φακούς. Αντίθετα, η ξηρότητα των ματιών που σχετίζεται με τους φακούς επαφής αφορά άτομα που έχουν ήδη πρόβλημα ξηροφθαλμίας που απλά επιτείνεται με τη χρήση των φακών