Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Πώς Να Επιλέξετε τους Φακούς Επαφής που σας Ταιριάζουν

Apr 19, 2017 10:09:15 AM

Το μυστικό για την κατάλληλη επιλογή φακών επαφής έγκειται στην καλή πληροφόρηση και τη συνεργασία με έναν έμπειρο και αξιόπιστο οφθαλμίατρο. Αν όντως είναι κατάλληλη η χρήση τους για τα δικά σας μάτια (κάτι που θα το καθορίσει ο οφθαλμίατρός σας, και όχι ο οπτικός σας), είναι πολύ σημαντικό να δείτε ποιος ακριβώς τύπος φακών επαφής είναι αυτός που ικανοποιεί τόσο τις οπτικές σας ανάγκες, όσο και τις αισθητικές σας επιθυμίες.  

Βρείτε Τον Τύπο Φακών Επαφής Που Σας Ταιριάζει

Ένα ουσιώδες βήμα προτού καταλήξετε στο είδος φακών επαφής που επιθυμείτε είναι φυσικά να επισκεφτείτε τον προσωπικό σας οφθαλμίατρο, ο οποίος και θα σας κατατοπίσει σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές και θα απαντήσει υπεύθυνα σε όλες σας τις ερωτήσεις. Κατόπιν, μετά από εξειδικευμένες εξετάσεις, θα είναι σε θέση να σας προτείνει συγκεκριμένα το είδος φακών επαφής που είναι κατάλληλο για εσάς προσωπικά.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες βασικές κατηγορίες φακών επαφής.

  • Οι μαλακοί φακοί επαφής

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας χρησιμοποιούν τους λεγόμενους «μαλακούς» φακούς επαφής, οι οποίοι διακρίνονται σε ετήσιους, μηνιαίους, δεκαπενθήμερους και ημερήσιους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ολοένα και περισσότεροι χρήστες φακών επαφής τείνουν να αποφεύγουν τους ετήσιους, λόγω του αυξημένου τους κόστους. Αντίθετα, οι μηνιαίοι, οι 15νθήμεροι και οι ημερήσιοι φακοί επαφής είναι πολύ πιο οικονομικοί αλλά και πιο εύχρηστοι, καθώς μειώνουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες οφθαλμικών μολύνσεων.

  • Φακοί σιλικόνης - υδρογέλης

Η διάρκεια ζωής των εν λόγω φακών επαφής κυμαίνεται από 15 έως 30 ημέρες. Η σύνθεσή τους είναι από έναν ειδικό συνδυασμό σιλικόνης - υδρογέλης. Το συγκεκριμένο υλικό είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και ως εκ τούτου εφάπτεται καλύτερα στα μάτια. Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλους μαλακούς φακούς επαφής, επιτρέπει μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου να διαπεράσει το φακό, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση των οφθαλμών και την αποφυγή φαινομένων ξηροφθαλμίας.

  • Φακοί βιομιμητικών υλικών

Σε περίπτωση ήπιας ή μέτριας ξηροφθαλμίας, ενδείκνυται η χρήση φακών επαφής κατασκευασμένων από βιομιμητικά υλικά, τα οποία είναι εξαιρετικά φιλικά προς τον οφθαλμικό ιστό και διατηρούν αυξημένα τα επίπεδα υγρασίας στον κερατοειδή.

  • Ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής

Σε διάφορες οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο κερατόκωνος, η μυωπία και ο αστιγματισμός, συστήνεται η χρήση των λεγόμενων ημίσκληρων αεροδιαπερατών φακών επαφής. Ένα βασικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων φακών είναι ότι επιτρέπουν την καλή οξυγόνωση του κερατοειδούς. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα προσαρμογής των ματιών διαρκεί περίπου ένα μήνα, γεγονός που συχνά οδηγεί άτομα με παρόμοιες διαταραχές όρασης να προτιμήσουν μαλακούς φακούς, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν τέτοιους περιορισμούς.

  • Έγχρωμοι φακοί επαφής

Σε όσους αρέσουν να αλλάζουν συχνά το στυλ και την εξωτερική τους εμφάνιση γιατί τους κάνει να νιώθουν ανανεωμένοι, συχνά επιλέγουν τη χρήση έγχρωμων φακών επαφής. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται υλικά τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία και περιέχουν χρωστικές που δεν επηρεάζουν αρνητικά τον κερατοειδή, καθώς δεν βρίσκονται στη επιφάνεια του φακού, αλλά στα εσώτερα στρώματά του.

Η Σωστή Επιλογή Φακού ΔΕΝ Είναι Αρκετή

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το υπογραμμίσουμε: η σωστή επιλογή φακού επαφής είναι σημαντική, αλλά είναι απλά το πρώτο βήμα. Είναι εξίσου σημαντικό να αποκτήσετε καλές συνήθειες χρήσης και συντήρησης των φακών επαφής σας για την αποφυγή του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών μολύνσεων. Το να διατηρείτε πάντοτε καθαρά τα χέρια σας προτού χρησιμοποιήσετε τους φακούς επαφής, για παράδειγμα, είναι ζωτικής σημασίας. Επίσης, οποιαδήποτε περιποίηση προσώπου σε ότι αφορά το μακιγιάζ πρέπει να γίνεται αφότου εφαρμοστούν οι φακοί επαφής, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με καλλυντικά προϊόντα.

Σε ότι αφορά τη φροντίδα και την κατάλληλη συντήρηση των φακών επαφής, είναι σημαντικό να γίνεται καθημερινή απολύμανση, χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο καθαριστικό διάλυμα το οποίο σας έχει συστήσει ο οφθαλμίατρός σας. Επιπλέον, ο τακτικός καθαρισμός της θήκης των φακών επαφής με το κατάλληλο υγρό καθαρισμού είναι ουσιώδης. Τέλος, είναι ωφέλιμο να ελέγχετε κατά καιρούς την ημερομηνία λήξης του καθαριστικού διαλύματος και των φακών επαφής, ώστε να διασφαλίσετε τη μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών σας.

Ορισμένες Χρήσιμες εισηγήσεις για την Προστασία των Ματιών σας

Αν νιώθετε επίμονη ενόχληση στα μάτια σας κατά τη χρήση των φακών επαφής σας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τσούξιμο, κάψιμο ή πόνο, είναι αναγκαίο να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής και να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οφθαλμίατρό σας. Θα ήταν, επίσης, προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση τους όταν υποφέρετε από κάποια ίωση, εφόσον αυξάνεται ο κίνδυνος οφθαλμικών μολύνσεων λόγω των μειωμένων ανοσοποιητικών μας δυνατοτήτων. Τέλος, είναι καλό να αφαιρούνται οι φακοί επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου και να αποφεύγεται η χρήση τους σε ένυδρες δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση.