Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Βιονικοί Φακοί Επαφής – Το Μέλλον της Οπτικής Τεχνολογίας

Aug 31, 2016 11:32:00 AM

Man's eye

Το μέλλον της οπτικής τεχνολογίας έχει ήδη γίνει παρόν. Εταιρεία οπτικών σκευασμάτων και προϊόντων ανακοίνωσε την παραγωγή των νέων βιονικών της φακών Ocumetrics Bionic Lens. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές τους, οι συγκεκριμένοι φακοί δεν θα επιδιορθώνουν μόνο την όραση αλλά και θα πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές της, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 100%!


Οι συγκεκριμένοι φακοί εμφυτεύονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μικρότερο των 10 λεπτών μέσω μιας ειδικής σύριγγας. Ο φακός είναι κατασκευασμένος από ένα ειδικά διαμορφωμένο βιοσυμβατό πολυμερές. Διπλώνεται σε αλατούχο διάλυμα και αφού τοποθετηθεί ξεδιπλώνεται και λαμβάνει τη σωστή του θέση μέσα στο μάτι.


Η κατασκευάστρια εταιρεία ισχυρίζεται πως οποιεσδήποτε οφθαλμικές παθήσεις διορθώνονται σε χρονικό διάστημα περίπου 10 δευτερολέπτων, ενώ ο βλέπων θα παρατηρήσει την όρασή του να γίνεται ως και 300% πιο δυνατή.


Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η τοποθέτηση των νέων αυτών βιονικών φακών είναι απλούστατη και ενέχει ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή – κάτι αντίστοιχο με τον καθαρισμό σε μια κλασική περίπτωση καταρράκτη.

Υπερόραση;
Παρά τις εντυπωσιακές διαβεβαιώσεις όχι μόνο για διόρθωση της όρασης, αλλά και για ενίσχυσή της σε ποσοστό που ξεπερνά το 300%, οι κατασκευαστές αρνούνται επί του παρόντος να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες.


Φακοί επαφής και Παρενέργειες
Καθώς φαίνεται, η βιονική υπερόραση των Καναδών ερευνητών δεν θα κυκλοφορήσει άμεσα στην ευρεία αγορά των οπτικών και, συνεπώς, δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους συμβατικούς και καθόλα ικανοποιητικούς φακούς επαφής μας. Κι αυτοί, όμως, έχουν τα μικροπροβλήματά τους.


Μια πρόσφατη έρευνα υπό την αιγίδα του περιώνυμου Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αποκάλυψε ότι όσοι από εμάς φορούμε κάθε ημέρα φακούς επαφής χαρακτηριζόμαστε από αισθητά αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης φλεγμονών σε κάποιο σημείο του οπτικού μας συστήματος, αφού, αποδεδειγμένα, οι φακοί επαφής επηρεάζουν τις λεπτές ισορροπίες των οφθαλμικών μικροοργανισμών.


Αυτό, φυσικά, απλά επιβεβαιώνει κάτι που ήδη το γνωρίζουμε: οι χρήστες φακών επαφής είναι πιο ευάλωτοι σε επιμολύνσεις των ματιών, σε λοιμώξεις ή φλεγμονές. Το πρόβλημα έγκειται στις εναλλαγές στη σύνθεση του επονομαζόμενου «μικροβιώματος». Το οφθαλμικό «μικροβίωμα» είναι το σύνολο των βακτηριακών κοινοτήτων που υπάρχουν στην επιφάνεια των ματιών μας.


Τα πορίσματα της εν λόγω μελέτης κατέδειξαν πως η εναπόθεση ενός φακού επαφής στο μάτι μας δεν είναι μια «αθώα» διαδικασία – κάτι που συμπεραίνεται εύκολα από τη σύγκριση με άτομα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά γυαλιά οράσεως. Στους χρήστες φακών επαφής ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων βακτηριακών ομάδων είναι 300% μεγαλύτερος και ανάλογος με την πιθανότητα εμφάνισης αντίστοιχων μολύνσεων.


Μολονότι αυτές οι αλλαγές και αυξομειώσεις είναι δεδομένες, οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιος ακριβώς παράγοντας σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι που προκαλεί το συγκεκριμένο πρόβλημα: τα δάχτυλα του χρήστη, που αρκετά συχνά δεν είναι αρκετά καθαρά; Η πίεση που ασκούν οι φακοί στην επιφάνεια του βολβού; Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά.


Σε κάθε περίπτωση η τήρηση των κλασικών κανόνων υγιεινής που αφορούν στη χρήση των φακών επαφής πάντοτε διασφαλίζει πως ο σχετικός κίνδυνος οφθαλμικών επιμολύνσεων, παρότι δεν θα εξαλειφθεί, θα είναι όσο το δυνατόν πιο μειωμένος. Ας κάνουμε, λοιπόν, τα δέοντα, ώσπου η οπτική τεχνολογία να βρει μεθόδους και υλικά που θα είναι σε θέση να εξαλείψουν εντελώς τους σχετικούς αυτούς κινδύνους.