Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Κατάλληλη Χρήση Φακών Επαφής Από Παιδιά & Εφήβους

Jun 14, 2017 10:30:46 AM

Οι διαταραχές όρασης τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε σχετικά μικρή ηλικία και για την αντιμετώπισή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο γυαλιά οράσεως όσο και φακοί επαφής. Καθεμιά από τις δύο αυτές επιλογές έχει τα πλεονεκτήματά της – και τις αδυναμίες της.

Τα γυαλιά, παραδείγματος χάριν, είναι πιο εύκολα στην τοποθέτηση και την αφαίρεση, αλλά σπάνε ευκολότερα (ειδικά σε δραστήρια παιδιά και υπερκινητικούς εφήβους!) και κατά τη διάρκεια αθλημάτων ίσως προκαλέσουν και τραυματισμό. Επίσης, πολλοί νεαροί αισθάνονται πως στιγματίζονται εμφανισιακά από τη χρήση γυαλιών οράσεως, ειδικά τα κορίτσια.

Οι φακοί επαφής διορθώνουν την όραση δίχως να έχουν καμιά από αυτές τις «αδυναμίες». Δεν επηρεάζουν αρνητικά την όψη του προσώπου, δεν διαστρεβλώνουν τα χαρακτηριστικά του, και είναι εξαιρετικά για χρήση κατά τη διάρκεια αθλητικών ή έντονων δραστηριοτήτων. Από την άλλη, οι φακοί επαφής, λόγω της άμεσης επαφής τους με τα μάτια, απαιτούν καλή συντήρηση και υπευθυνότητα. Αν το νεαρό άτομο είναι σε θέση να μάθει ορισμένους απλούς κανόνες υγιεινής και να τους χρησιμοποιεί σωστά και σοφά, δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ του πρόβλημα εξαιτίας τους.

Η τακτική παρακολούθηση από έναν καταρτισμένο οφθαλμίατρο θα διασφαλίσει την άμεση διόρθωση οποιωνδήποτε ζητημάτων ίσως προκύψουν. Με απλά λόγια, το ζήτημα είναι τα ίδια τα παιδιά να εκπαιδευτούν σωστά στη χρήση των φακών – οι φακοί αυτοί καθαυτοί δεν ενέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο για τα παιδιά.  

Πώς να Εκπαιδεύσετε τα Παιδιά σας στη Σωστή Φροντίδα των Φακών Επαφής τους

Η κατάλληλη χρήση των φακών επαφής προϋποθέτει πάνω από όλα σωστή ενημέρωση από τους ίδιους τους γονείς, καθώς και τακτική επίβλεψη. Πολλοί γονείς προτιμούν για τα μικρά παιδιά τους τη χρήση ημερήσιων φακών επαφής, που επιτρέπει στο χρήστη να πετά στο τέλος της ημέρας το ζευγάρι που χρησιμοποίησε και να χρησιμοποιήσει ένα εντελώς καινούργιο το πρωί, δίχως να χρειάζεται να έχει θήκη και υγρό καθαρισμού.

Από την άλλη, και οι μηνιαίοι ή τριμηνιαίοι φακοί επαφής που χρειάζονται καθημερινό καθαρισμό δεν απαιτούν κάτι περίπλοκο ή δύσκολο για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ακόμη και για παιδιά μικρής ηλικίας, χάρη στα απλοποιημένα διαλύματα καθαρισμού πολλαπλών χρήσεων, τα οποία έχουν κάνει τη φροντίδα των φακών επαφής πολύ ευκολότερη από ό,τι στο παρελθόν. Φυσικά, η μέθοδος φροντίδας επηρεάζεται και από τον τύπο των φακών που σας έχει συστήσει ο οπτικός, αλλά ακόμη και οι πιο απαιτητικοί δεν απαιτούν τίποτα τρομερά δύσκολο. Τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα και εφόσον τους γίνει κάτι συνήθεια, το τηρούν πολύ πιο επιμελώς από ό,τι οι ενήλικες!

Γενικά μιλώντας, πολλοί υποστηρίζουν πως η καλύτερη επιλογή για παιδιά μικρής ηλικίας είναι οι φακοί επαφής ημερήσιας αντικατάστασης, που κατασκευάζονται από σιλικόνη υδρογέλης, που ως υλικό είναι σχεδιασμένο να επιτείνει την οξυγόνωση του οφθαλμικού ιστού.

Το ζήτημα της Οξυγόνωσης

Ίσως έχετε ακούσει ότι τα μάτια των παιδιών έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε οξυγόνο από ό,τι των ενηλίκων και, κατ’ επέκταση δεν είναι καλό να χρησιμοποιούν φακούς. Αυτό πολύ απλά δεν ισχύει, καθώς η φυσιολογία του παιδικού ή εφηβικού κερατοειδούς είναι ίδια με αυτή των ενηλίκων. Εννοείται, όμως, πως κανείς, ούτε παιδί ούτε ενήλικος, θα πρέπει να κοιμάται φορώντας τους φακούς επαφής.

Προστασία UV

Είναι αλήθεια πως τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες κόρες και πιο καθαρούς φακούς από ό,τι οι μεγαλύτεροι, κι έτσι επηρεάζονται περισσότερο από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Επίσης, δαπανούν πολύ περισσότερο χρόνο στο ύπαιθρο. Υπάρχουν όμως φακοί επαφής που απορροφούν τη UV ακτινοβολία. Δεν αποτελούν, όμως, υποκατάστατο των γυαλιών ηλίου, που είναι και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Το Ζήτημα του Κόστους

Οι φακοί επαφής, λόγω της συχνής αντικατάστασης και της χρήση του υγρού καθαρισμού, σίγουρα περιλαμβάνουν ένα κάπως μεγαλύτερο κόστος από ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως – η διαφορά όμως δεν είναι μεγάλη, για πολλούς λόγους. Πρώτον, τα παιδιά αλλάζουν πολύ συχνότερα σκελετούς γιατί σπάνε, γιατί αλλάζει το μέγεθος του προσώπου τους, ή επειδή δεν τους αρέσει πλέον το σχέδιό τους. Επίσης, αλλάζουν συχνότερα φακούς, γιατί ο βαθμός της οφθαλμικής πάθησης αλλάζει συνεχώς και σταθεροποιείται συνήθως μετά την ενηλικίωσή τους. Από την άλλη, λόγω της έντονης σωματικής άσκησης ή της απροσεξίας, πολύ απλά τους ραγίζουν ή τους γδέρνουν αρκετά συχνά.

Οι φακοί επαφής προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για τα παιδιά και τους εφήβους, πέρα από τη διόρθωση της όρασης. Το μυστικό είναι η καλή συνεργασία με τον οπτικό, η κατάλληλη επιλογή του τύπου των φακών επαφής που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και η σωστή ενημέρωση και η διακριτική μα επιμελής επίβλεψη των παιδιών.