Select Your Language
Worldwide Shipping +357 24660900

Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε για τον Αστιγματισμό

Nov 30, 2016 1:10:00 PM

Τι Είναι ο Αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός είναι μια αρκετά κοινή οφθαλμική πάθηση που συνήθως αντιμετωπίζεται με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή με χειρουργική επέμβαση.

Τι Προκαλεί Αστιγματισμό;

Ο αστιγματισμός προκαλείται όταν ένας οφθαλμός δεν είναι πλήρως σφαιρικός και εμφανίζεται σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο ανθρώπινος οφθαλμός είναι από φυσικού του σφαιρικός. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν το φως διαπερνά το μάτι, διαθλάται ή «κυρτώνει» ομαλά, δημιουργώντας μια καθαρή όψη του οπτικού μας πεδίου. Ωστόσο, το μάτι ενός ανθρώπου με αστιγματισμό έχει περισσότερο το σχήμα μια μπάλας του ράγκμπι ή του πίσω μέρους ενός κουταλιού: στο άτομο αυτό, όταν το φως εισέρχεται στο μάτι διαθλάται περισσότερο προς μια κατεύθυνση από ό,τι στην άλλη, επιτρέποντας την εστίαση μόνο σε ένα τμήμα του οπτικού μας πεδίου κάθε φορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αντικείμενα που κοιτά ένα άτομο που πάσχει από αστιγματισμό να εμφανίζονται θολά και κυματοειδή.

Συνεπώς, ο αστιγματισμός είναι μια φυσική και αρκετά συνηθισμένη αιτία θολής ή διαστρεβλωμένης όρασης που συνήθως σχετίζεται με ένα είδος δυσμορφίας στον κερατοειδή. Η ακριβής αιτία που προκαλεί αυτή τη δυσμορφία δεν μας είναι ακόμη γνωστή.

Ποια είναι τα Συμπτώματα του Αστιγματισμού;

Όσοι πάσχουν από αστιγματισμό συχνά πάσχουν από θολή όραση, η οποία σχετίζεται άμεσα με ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης και καταπόνησης των ματιών. Φυσικά, είναι πιθανό αυτά τα συμπτώματα να προκαλούνται και από άλλους παράγοντες εκτός από τον αστιγματισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθεί κανείς είναι να επισκεφτεί έναν οφθαλμίατρο και να προγραμματίσει μια εξειδικευμένη εξέταση, ειδικά αν βλέπει αυτά τα συμπτώματα να επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Πώς Γίνεται η Διάγνωση του Αστιγματισμού;

Ένας καλός οφθαλμίατρος μπορεί εύκολα να διαπιστώσει την ύπαρξη αστιγματισμού με μια αντίστοιχη οφθαλμική εξέταση. Είναι, μάλιστα, πιθανό, ο αστιγματισμός να διαγνωστεί ταυτόχρονα με κάποια άλλη οφθαλμική πάθηση, όπως η μυωπία και η πρεσβυωπία. Επειδή, σε γενικές γραμμές, ο αστιγματισμός αυξάνεται αργά, είναι καλό να επισκέπτεστε το γιατρό σας κάθε φορά που παρατηρείτε κάποια αλλαγή στην ποιότητα της όρασής σας, όσο αμυδρή κι αν σας φαίνεται.  

 

Πώς Αντιμετωπίζεται ο Αστιγματισμός;

Σχεδόν όλοι οι βαθμοί του κοινού αστιγματισμού μπορούν να διορθωθούν με τη χορήγηση αντίστοιχων γυαλιών οράσεων ή εξειδικευμένων φακών επαφής. Σε ένα άτομο που πάσχει από πολύ χαμηλό αστιγματισμό, οι διορθωτικοί φακοί ίσως να μη χρειάζονται και καθόλου, εφόσον, φυσικά, άλλες οφθαλμικές παθήσεις, όπως η μυωπία και η πρεσβυωπία, δεν επιτείνουν το πρόβλημα. Αν ο αστιγματισμός είναι από μέτριος έως υψηλός, ωστόσο, οι διορθωτικοί φακοί ή η χρήση φακών επαφής είναι μάλλον απαραίτητη.

Άλλες μορφές αστιγματισμού, οι οποίες είναι λιγότερο συχνές και σχετίζονται με διάφορες παθήσεις και δυσμορφίες του κερατοειδούς, όπως ο κερατόκωνος, είναι καταστάσεις που αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά με σκληρούς αεροδιαπερατούς φακούς επαφής ή με ειδικές επεμβάσεις στον κερατοειδή.

 

  • Διορθωτικοί φακοί (γυαλιά οράσεως ή φακοί επαφής). Ο αστιγματισμός γενικά διορθώνεται πολύ εύκολα με τη χρήση ειδικών γυαλιών οράσεως. Φυσικά, ως εναλλακτική, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένοι μαλακοί φακοί επαφής που είναι ευρέως γνωστοί ως «τορικοί», οι οποίοι πρέπει να συνταγογραφηθούν από οφθαλμίατρο. Οι μαλακοί τορικοί φακοί χαρακτηρίζονται από πολύ μεγαλύτερη ισχύ διάθλασης του φωτός προς μία κατεύθυνση. Μια άλλη επιλογή, ειδικά για υψηλό βαθμό αστιγματισμού, είναι οι λεγόμενοι αεροδιαπερατοί σκληροί φακοί επαφής. Ο οφθαλμίατρός σας, μετά από κάποιες δοκιμές, θα μπορέσει να καθορίσει με ακρίβεια τι ακριβώς είναι αυτό που ταιριάζει στα δικά σας μάτια και στο δικό σας πρόβλημα.  
  • Χειρουργική επέμβαση. Μια άλλη μέθοδος για τη διόρθωση του αστιγματισμού είναι η αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς μέσω χειρουργικής επέμβασης, η οποία συχνά περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ. Υπάρχουν πολλοί τύποι επεμβάσεων που αντιμετωπίζουν τον αστιγματισμό, και το ποια ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, την κατάσταση του ασθενή και άλλους σχετικούς παράγοντες. Το συγκεκριμένο είδος χειρουργικής επέμβασης προϋποθέτει να μην πάσχει το μάτι από διάφορες οφθαλμικές παθήσεις. Φυσικά, καθώς η επιστήμη προοδεύει, νέες τεχνικές εμφανίζονται συνεχώς, όπως επίσης και εξοπλισμός που εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσετε πολύ προσεκτικά όλες σας τις επιλογές, κι αφού σταθμίσετε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς από αυτές να επιλέξετε αυτή που θεωρείτε πως εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

 

Ο αστιγματισμός είναι μια ενοχλητική πάθηση για την οποία, ωστόσο, υπάρχουν πρακτικές λύσεις για όλα τα βαλάντια. Το μυστικό για τη σωστή του αντιμετώπιση είναι η καλή ενημέρωση και η επίσκεψη σε έναν ικανό και έμπειρο οφθαλμίατρο.